Un nou atac cibernetic major ar putea fi iminent. Foarte probabil chiar luni!

Un nou atac cibernetic major ar putea fi iminent. Foarte probabil chiar luni!

Un nou atac cibernetic major ar putea fi iminent, dupa ce aproximativ 130.000 de sisteme informatice din peste o suta de tari au fost afectate vineri de un val de atacuri, avertizeaza mai multi experti, care sunt de parere ca un astfel de incident s-ar putea produce chiar luni, noteaza BBC News online.

Un tanar cercetator britanic, cunoscut drept MalwareTech, care in mod accidental a gasit o solutie de oprire a atacului cibernetic de vineri, estimeaza ca "un nou (atac informatic) va fi lansat (...) foarte probabil chiar luni".

MalwareTech, care a dorit sa ramana anonim, a anuntat sambata ca a descoperit in mod accidental ca inregistrarea unui nume de domeniu web folosit de virusul de tip malware WannaCry va stopa raspandirea acestuia.

"L-am oprit pe acesta, insa altul va mai fi lansat si nu va putea fi oprit", a avertizat cercetatorul, care a indicat ca hackerii ar putea actualiza codul virsului pentru a elimina bresa folosit de el pentru a stopa raspandirea acestuia.

"Versiunea 1 a WannaCrypt a putut fi oprita, insa cel mai probabil in versiunea 2.0 aceasta eroare va fi eliminata", a adaugat MalwareTech, care a recomandat utilizatorilor sa-si actualizeze cat mai rapid sistemele de operare.

"La mijloc sunt foarte multi bani. (Hackerii) nu au niciun motiv sa se opreasca. Nu le-ar fi prea greu sa modifice codul si sa incerce din nou", a completat el.

O parere similiara are si Darien Huss, un cercetator de la firma de securitate cibernetica Proofpoint.

"Suspectez ca, avand in vedere mediatizarea acestui incident, probabuil deja sunt persoane care lucreaza la utilizarea vulnerabilitatii folosita pentru raspandirea (virusului) ", a declarat Huss, care a precizat ca se indoieste ca vreun stat ar fi implicat in valul de atacuri cibernetice.

Un atac cibernetic masiv a vizat, vineri, Departamentul britanic al Sanatatii, numeroase spitale fiind afectate. Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a anuntat sambata seara ca problema a fost in cea mai mare parte rezolvata, insa unele spitale din Marea Britanie continua sa se confrunte cu dificultati de ordin tehnic.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, in peste o suta de tari, inclusiv in Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia si Vietnam, dar si Romania. Valul de atacuri cibernetice au afectat Serviciul National Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniola de telecomunicatii Telefonica, firma americana de curierat FedEx, grupul francez Renault si alte sute de companii si institutii din intreaga lume.

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blocheaza computerele si solicita plati pentru deblocare in moneda virtuala Bitcoin. Expertii in tehnologie informationala incearca sa afle daca atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.

Virusul de tip malware folosit in valul de atacuri informatice care a afectat recent zeci de tari a fost lansat in luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care sustine ca descoperit o bresa de securitate mentionata in documentele NSA dezvaluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...