Un jandarm de poveste: Daniel Macovei a fost tentat de două ori cu mită, dar a refuzat FOTO

Jandarmul apreciat inclusiv de ministrul de interne Carmen Dan pentru corectitudinea sa şi pentru faptul că a anunţat imediat autorităţile anticorupţie de faptul că i s-a oferit mită nu era la prima "aventură" de acest fel.

Un jandarm de poveste: Daniel Macovei a fost tentat de două ori cu mită, dar a refuzat FOTO

În septembrie anul trecut, plutonierul adjutant şef Daniel Constantin Macovei a oprit pentru control, în satul Ştiubieni, un conducător auto. Pentru că mirosea a băutură, lui Ioan Juncanariu i s-a cerut de către jandarm să îl însoţească la Secţia Săveni a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati.

"Acesta a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice dar înainte de a intra în spital am fost atenţionat de acesta ca să port o discuţie vizavi de fapta comisă. I-am adus la cunoştinţă persoanei în cauză că darea de mită se supune Codului Penal, el a insistat, oferindu-mi o mie de lei. Categoric am refuzat, i-am adus din nou la cunoştinţă prevederile legale, el a insistat şi la un moment dat i-am spus că nu sunt persoana cu care poate discuta, i-am adus la cunoştinţă că voi sesiza fapta şi în urma probatoriului administrat de cei de la Direcţia Generală Anticorupţie, persoana în cauză a fost trimisă în judecată. Flagrantul a fost făcut atunci, dar nu vă pot da mai multe detalii", a povestit Daniel Macovei.

Potrivit jandarmului, o întâmplare similară a trăit în 2014, atunci când o altă persoană a fost identificată conducând un autoturism pe drumurile publice. "Mai avea pe rol încă două dosare pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără permis. La fel, până la a-l conduce la Secţia exterioară Săveni a Spitalului, a insistat pentru dare de mită, dar numai o singură dată", a explicat Daniel Macovei.

Pentru corectitudinea de care a dat dovadă, Daniel Macovei a primit o distincţie din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi felicitările ministrului de interne Carmen Dan. Ce reprezintă acest lucru pentru jandarmul botoşănean? "O dovadă a muncii pe care o fac zilnic în slujba cetăţeanului. Nu am fost recompensat financiar, iar avansările se fac potrivit legilor în vigoare", a explicat Daniel Macovei.

Col. Dobrin Cristian Onofrei, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, a spus însă că de-a lungul carierei, Daniel Macovei a fost recompensat cu înaintarea în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad, tot pentru profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul carierei. "Este un model pentru ceilalţi colegi, toţi trebuie să acţionăm, de la primul până la ultimul, în acest fel. A fost prezentat şi la adunarea cadrelor celorlalţi colegi şi trebuie să-i urmăm exemplul. De cazuri opuse nu avem cunoştinţă. Suntem o instituţie serioasă, loială cetăţeanului şi statului", a adăugat col. Dobrin Cristian Onofrei.

Între timp, bărbatul din Ştiubieni care i-a oferit o mie de lei anul trecut, a şi fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare şi prestarea a 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, după ce şi-a recunoscut fapta în faţa judecătorilor de la Tribunalul Botoşani.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
222

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
40

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
330

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...