Un copil in sistemul institutionalizat necesita un efort financiar de 2000 de lei pe luna

In sistemul de asistenta sociala la Botosani, statul cheltuieste lunar pentru un copil institutionalizat suma de 2.000 lei, iar pentru un adult suma de 1.960 lei.

Intrucat costurile sunt considerate enorme chiar de catre seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani, in prezent se cauta solutii pentru micsorarea cu cat este posibil a costurilor.

"Atat timp cat un copil in familie sau un adult nu cheltuieste suma asta, nu vad de ce in sistemul institutionalizat costurile ar trebuie sa fie asa de mari, si e de datoria noastra sa scadem costurile cat de mult posibil, vom incerca sa taiem de peste tot, si de la cheltuieli material si de la cheltuieli personal putin", a declarat Liviu Radasanu, directorul DGASPC.

Conform datelor prezentate de Directie, in serviciile DGASPC se afla un numar total de 1.779 de copii si 145 de copii se afla in Organizatii Private Autorizate(OPA).

"Eliminam din gospodariile anexe ce inseamna animale si necesita costuri foarte mari, de exemplu, in regie proprie ne ajunge un kilogram de cas 220 mii lei vechi, in conditiile in care pe piata este la 100 si ceva mii lei vechi. Sunt masuri concrete, eficientizarea centrelor, punctual si pe ici, colo o usoara restructurare de personal, doar acolo unde se impune. 70% din aceste costuri reprezinta salariile, care este cheltuiala majora", a precizat directorul DGASPC.

In acea suma de 2.000 lei de copil intra cheltuielile pentru salarii, cu medicamente, mancare, scolarizare, transport, utilitati. Seful institutiei a mentionat ca aceasta suma este un cost mediu, dar oricum este un cost enorm. 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
814

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
256

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
223

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...