Un artist român a vopsit pădurea ca să oprească defrișările!

Artistul a ales vopseaua ca mod de exprimare tocmai pentru că, înainte de a fi tăiați, arborii sunt marcați cu o cruce de culoare roșie, semnul care arată muncitorilor forestieri că pot băga drujba în tulpină. Vopseaua este ecologică.

Un artist român a vopsit pădurea ca să oprească defrișările!

   Foto: Pandurul.ro

O pădure aflată între Alimpești și Poienari, pe DN 67, nu departe de intersecția cu Transalpina, și-a schimbat complet înfățișarea după ce sute de copaci au fost vopsiți la sfârșitul săptămânii de artistul plastic Mihai Țopescu. Acesta a dorit astfel să atragă atenția asupra defrișărilor ilegale care se produc an de an în România, artistul nefiind adeptul manifestărilor violente sau al protestelor de stradă.

Mihai Ţopescu a ținut să ducă la bun sfârșit acest proiect pentru a arăta că îi pasă de soarta pădurilor, iar acum a reușit să creeze un peisaj care îi face pe șoferi să oprească mașinile și să tragă pe dreapta fie și pentru câteva clipe, arată pandurul.ro.

Manifest artistic

Mihai Țopescu a fost ajutat și de vreo 20 de voluntari din județ, dar și de colegi artiști care au venit din străinătate, printre ei și un critic sosit din Germania și care a menționat că nu a întâlnit niciunde pe planetă un astfel de proiect. Pentru artistul gorjean, mesajul operei sale a fost mai important decât criticile pe care le-a primit din partea celor care și-au pus problema dacă vopseaua nu putea fi folosită în alte scopuri sau dacă scoarța copacilor nu este afectată de vopseaua respectivă. Țopescu a ales însă vopseaua ca mod de exprimare tocmai pentru că, înainte de a fi tăiați, arborii sunt marcați cu o cruce de culoare roșie, semnul care arată muncitorilor forestieri că pot băga drujba în tulpină. Vopseaua este ecologică.

„Nu numai artiștii s-au implicat, ci și oameni din afară, care au văzut ce facem aici și au spus că e altceva. Nu am venit aici cu o intervenție violentă în natură, cu un manifest violent din stradă pentru a nu mai tăia pădurile. E un manifest artistic, mult mai puternic decât cel cu lozinci în stradă. Am adus oameni aici, am adus culoare, iar oamenii înțeleg că avem nevoie de natură și că nu trebuie să o distrugem. Vor fi cârcotași care vor spune că puteam face altceva cu vopseaua sau dacă vor muri copacii. Da, se putea face și altceva cu vopseaua. Eu am venit cu această manifestare artistică în care s-au implicat și colegi de-ai mei din țară și străinătate și am creat acest colț de rai. Fiecare descoperă aici natura. Indiferent de unghiul în care privești descoperi altceva, alte tablouri. Sunt vreo 600 de copaci și în funcție de cum te miști, descoperi altceva. Fiecare îi poate da interpretarea proprie. Înainte de a face acest proiect, am făcut multe machete și desene. Lucrez la el de vreo 5 ani. Am crezut în el, iar acum, după ce e gata, mă simt liniștit. Zic și eu ca Brâncuși, că nu știți voi ce vă las eu vouă. Și tot Brâncuși spunea că lucrurile nu sunt greu de făcut, că trebuie să te pui în starea să le faci, iar cu ajutorul sponsorilor și al voluntarilor am făcut totul”, a spus artistul.

Turiştii, încântaţi de peisaj

Cât despre turiștii care opresc pe marginea șoselei… toți sunt bucuroși că în drumul spre Transalpina mai au un loc pe care trebuie să îl vadă înainte de a urca la munte. „E o idee super-mișto. Atâta culoare nu am văzut pe niciunde. Locul acesta a prins viață dintr-o dată și mă bucur că s-a gândit cineva la așa ceva. O să stăm câteva minute pe aici pentru a căuta un cadru bun în care să ne facem niște poze. E de văzut locul acesta, ce sa mai…”, a spus unul dintre șoferii care a oprit pentru a se fotografia în pădure.

Proiectul ar urma să fie extins anul următor prin vopsirea altor câtorva sute de copaci de pe partea cealaltă a șoselei, totul derulându-se cu acceptul proprietarilor pădurii.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...