UMOR DE CRIZA LA SUCEAVA! Banca de Umor asteapta inscrieri!

UMOR DE CRIZA LA SUCEAVA! Banca de Umor asteapta inscrieri!

ANGELA FURTUNA

Biblioteca Bucovinei organizeaza din nou (si tot degeaba) CONCURSUL DE CREATIE: UMOR MOCA DE CRIZA

In plina criza, in timp ce altii dau faliment (caci e la moda sa dai faliment), Banca de Umor a Bibliotecii Bucovinei se va imbogati cu noi depuneri.

Candidatii la premiile pentru umor sunt rugati sa trimita pana la data de 31 martie a.c. inclusiv lucrarile lor pe adresa angela.furtuna@gmail.com sau sa le depuna la Biblioteca Bucovinei: fie la Secretariat, fie la biroul de Marketing Cultural si Informare UE, la doamna Angela Furtuna.

Lucrarile ce vor candida pot fi din specie literara (epigrame, catrene, poeme, nuvele, proza scurta, anecdote, bancuri) sau vizuala (caricatura, filme, clipuri, publicitate, afise, fotografii, desene etc.)

Oricine poate participa, daca are umor. Dar chiar si cei fara umor se pot inscrie, pentru ca pofta vine mancand.

Juriul concursului este format din scriitorii Angela Furtuna si Constantin Severin, omniprezentul PIM si directorul bibliotecii, prof. Gabriel Carabus.

La 1 Aprilie se va desfasura, incepand cu ora 11, in Sala de Arte a bibliotecii, festivitatea de premiere a laureatilor celei de a II-a editii a Festivalului de Umor. Se dau premii constand din diplome, periute, imbratisari, ghionturi, batai prietenesti pe umar, suturi amicale.

Surprize, antren, barfa nationala, cancanuri. Banii, dupa.

Va urma un Maraton al Umorului ce cuprinde lecturi publice din autori celebri de literatura umoristica si lecturi publice din textele premiatilor.

O expozitie de carte de divertisment, jocuri si umor, auditii muzicale, video-clip-uri despre arta comicului vor adauga zilei de 1 aprilie traditionala sa aura de celebrare a bunei dispozitii si a spiritului de gluma si de umor. La ora 13, va avea loc un simpozion cu tema "Romanii pe drumul de la umor la bascalie".

Daca nu stiati, fiind prea ocupati cu truda zilnica de a scapa de traiul greu, iata pe scurt povestea umorului recent romanesc, dupa o reteta Hollywood intre horror si stand-un comedy: Romanii sunt un popor ce poseda (ca pe un zacamant natural) un simt al umorului deosebit, cu tenta autoironica ( fluieratul a paguba, autopersiflarea de genul sunt timid dar ma tratez si sunt prost si nu ma tratez) care adesea a fost singura arma in fata propriului ghinion, a stilurilor politice sinucigase si a unei mioritice ineficiente in fata diversilor turisti navalitori sau a celebrelor migratiuni cu diverse etiologii.

Criza actuala este infruntata de bobor tot cu vechile sale arme nationale (alea care inca nu au fost exportate in zone de conflict): beutura, tutunul, umorul, femeile, flecareala comic-isteroida de talk-show, hora cu tapurituri, crimele de la ora 5 si otomania.

De remarcat ca umorul este o activitate eficienta, care are drept resurse cuvantul si ironia, materii prime moca ce inca se gasesc din belsug in colonia Romanica, ba chiar la purtatorul personal al fiecarui specimen de individ (bine ca umorul nu a incaput pe mana guvernelor anterioare patriotice ultranationale care rosteau de la tribuna tv ca "noi nu ne vindem tara la liber, mai draga, noi doar o dam putin si altora sau o bagam in buzunarul propriu", dar care au avut nobila misiune sa instraineze toate resursele nationale.

Iata ca de umor nu s-au putut atinge, totusi.

A avut Dumnezeu grija sa le lase romanilor ogorul sufletesc de arat prin cosmicomicaria romaneasca si inocenta de a rade sanatos (in loc de felul doi, ala cu carne).

Si uite asa, romanasii faliti o vor lua din nou de la capat cu datoriile si cu beleaua nationala pana la adanci batraneti, in veacul vecilor, fluierand a paguba printre dinti (care dinti?) si prapadindu-se de ras.

Pana la urma, fericit e cel ce rade la urma.

 

Angela Furtuna

Coordonatoarea Programului UMOR DE CRIZA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
750

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
242

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
198

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...