Ucenicii de până la 25 de ani ar putea avea dreptul la întreţinere în condiţiile Codului familiei

Ucenicii de până la 25 de ani ar putea avea dreptul la întreţinere în condiţiile Codului familiei
Tinerii cu vârsta de până la 25 de ani care încheie contracte de ucenicie ar putea avea dreptul la întreţinere, în condiţiile Codului familiei, perioada de ucenicie fiind asimilată cu cea de continuare a studiilor, a decis, marţi, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată.
 

Senatorii au eliminat limitarea la 25 de ani a vârstei pînă la care tinerii pot încheia contracte de ucenicie, perioadă definită de lege ca formare profesională realizată la locul de muncă.
 
Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de Guvern, obiectivul formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă este să ofere persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de formare profesională a adulţilor, care să permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării.
 
În lege se menţionează că poate încheia contract de ucenicie persoana care face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă ori la alt furnizor de servicii de ocupare.
 
Plenul Senatului a mai stabilit, la propunerea comisiilor de specialitate, că furnizorii pot fi unităţi şi instituţii de învăţământ, angajatori, alţi formatori autorizaţi sau acreditaţi pentru calificarea respectivă. Durata contractului de ucenicie ar urma să fie cuprinsă, în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, între un an şi trei ani.
 
Legea mai prevede că ucenicul va avea obligaţia să promoveze examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregătire teoretică şi practică pentru obţinerea certificatului de calificare profesonală. Potrivit textului adoptat de Senat, angajatorul care încheie un contract de ucenicie va putea beneficia la cerere, pe perioada derulării acestuia, de 60 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării fortei de muncă.

 Proiectul, care a întrunit 98 de voturi "pentru" şi 18 "abţineri", a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.


realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
55

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
28

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
161

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...