TVA si cheltuieli nedeductibile pentru masinile firmelor!

Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), nu permite deducerea TVA, la achizitionarea autovehiculelor, si nici deducerea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile privind combustibilul.

Proiect de OUG al MFP vizeaza o serie de masuri financiar-fiscale, care nu permit deducerea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii ale autovehiculelor, inclusiv cheltuielile privind combustibilul, atat in cazul societatilor comerciale, cat si in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente.

Astfel, la calculul profitului impozabil si al venitului din activitati independente nu vor fi deductibile "cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile privind combustibilul, aferente vehiculelor rutiere motorizate care sunt in mod normal utilizate pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului (...)". Exceptie fac vehiculele care sunt utilizate pentru transportul cu plata de persoane, cum este de exemplu activitatea de taxi, si cele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane sau instruirea de catre scolile de soferi.

Mai mult, proiectul de OUG abroga prevederile care stabilesc, in prezent, ca au deductibilitate limitata la calculul profitului impozabil "cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane fizice cu astfel de atributii".

TVA nedeductibila la achizitionarea autovehiculelor

Proiectul de OUG mai stabileste ca TVA-ul nu se va deduce "pentru achizitiile de vehicule rutiere motorizate si pentru orice achizitii de bunuri destinate vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile, inclusiv pentru achizitia de carburanti, lubrifianti, piese de schimb si componente destinate intretinerii, reparatiilor sau modificarilor in regie proprie, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare din urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii;
b) vehiculele utilizate pentru transportul cu plata de persoane, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational".

Prin achizitie de vehicule, in sensul proiectul de act normativ, se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului. Prevederile proiectului de OUG vizeaza si obtinerea unui vehicul in cadrul unui contract de leasing financiar.

Nededucerea TVA se aplica "pentru orice vehicule rutiere motorizate, care sunt in mod normal utilizate pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului".

Totodata, proiectul de OUG limiteaza dreptul de deducere al TVA la 30% pentru cheltuielile cu serviciile legate de autovehicule, inclusiv cheltuielile de modificare, reparare sau intretinere, chiria sau rata de leasing operational.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
19

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1442

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...