Tu ce alegi să fii? Spectator sau salvator? FOTO

Tu ce alegi să fii? Spectator sau salvator? FOTO

 Crucea Rosie  

Vacanţa de vară, în urmă cu câţiva ani. Un copil dintr-un cartier botoşănean juca "prinsa" cu vecinii de aceeaşi vârstă. S-a urcat pe un garaj, iar la coborâre şi-a tăiat piciorul într-o tablă, plaga având în jur de 15 centimetri, întinzându-se în laterala genunchiului.

Copiii din cartier au fugit să anunţe părinţii copilului, însă băiatul a avut prezenţa de spirit să-şi scoată tricoul şi să-l lege deasupra piciorului tăiat, limitând hemoragia care putea, altfel, să fie periculoasă. Ajuns imediat, tatăl său a curăţat rana sângerândă cu apă oxigenată din trusa de prim-ajutor din maşină, s-a asigurat ca hemostaza (legătura făcută cu tricoul pentru oprirea hemoragiei) este nepericuloasă, astfel că la momentul sosirii echipajului de ambulanţă a putut oferi o minimă evaluare a stării copilului. Ce aveau în comun tatăl şi fiul? Cursuri de prim- ajutor, respectiv "sanitarii pricepuţi", e drept, făcute la mulţi ani distanţă unul de altul, atunci când şi unul, şi celălalt erau elevi de gimnaziu.

Într-un astfel de caz, ne întrebăm ce am fi făcut noi? Cum am fi procedat? Ne-am fi panicat? Printre cele mai importante lucruri învăţate la cursul de prim ajutor, este acela că nu faci rău! Dacă nu ştim, mai bine ne dăm deoparte şi căutăm alte metode de a ajuta, cum ar fi să sunăm la 112 şi, eventual, să nu lăsăm "curioşii" să facă ce-au văzut prin "Anatomia lui Grey". Necunoaşterea poate fi fatală! Deşi se spune că timpul este esenţial şi vital, mai bine aşteptăm specialiştii de la descarcerare, de exemplu, decât să ne apucăm să tragem de un rănit aflat într-o maşină implicată într-un accident, punându-i astfel viaţa în pericol. Cert este că unii dintre noi ştiu ce este de făcut într-un caz de urgenţă, alţii poate ar vrea să afle. Cum facem asta?


De ani de zile, filiala Botoşani a Crucii Roşii organizează, la cerere, cursuri de prim ajutor- module ce pot fi comprimate în câteva şedinţe, cu multă practică, în care doritorii capătă noţiunile necesare, ce le pot permite să intervină într-o situaţie de urgenţă.

"Din 2011, în urma unui proiect naţional, toate filialele de Crucea Roşie din ţară, implicit cea de la Botoşani, au fost acreditate să organizeze cursuri de prim ajutor de bază. Cadrul legal permite de mai mult timp acest lucru, însă până în 2011 nu au fost asigurate echipamentele, instructorii or prin intermediul acestui proiect au fost formaţi inclusiv cei care asigură partea de curs- medici sau asistenţi- care sunt instructori de prim- ajutor. Şi aceltşi specialişti sunt voluntari ai Crucii Roşii. Aceste cursuri au o durată de 12 ore, se marşează pe partea practică. În urma cursului, cursanţii obţin nişte abilităţi în privinţa tehnicii de acordare a primului ajutor, acoperă o plajă foarte largă, de la înţepături de insecte la stop cardio-respirator. Este o chestie foarte bună nu numai pentru cei care lucrează într-un mediu în care ar putea apărea un accident. Oricând pot apărea accidente: pe stradă, acasă, la şcoală", explică Eduard Măciucă, directorul filialei de Cruce Roşie.

Cursurile de prim ajutor pot fi organizate inclusiv la sediile unor instituţii sau entităţi economice sau la sediul filialei din strada Victoriei şi sunt împărţite în două- trei şedinţe. Ulterior cursanţii sunt testaţi. Cursul costă 150 de lei, adică echivalentul a zece pachete de ţigări, însă cunoştinţele obţinute pot fi folosite toată viaţa, fiind o investiţie de nepreţuit.

"Persoana instruită la noi poate menţine funcţiile vitale ale unei victime până la sosirea echipajelor medicale de urgenţă. Mai important este însă că pe lângă faptul că învaţă ce are de făcut, cursantul învaţă ce nu se face într-o situaţie de urgenţă, fapt ce poate salva o viaţă", spune Eduard Măciucă.

Orarul cursului de prim- ajutor poate fi stabilit de comun acord cu cei care doresc să-l parcurgă, funcţie de programul grupei de cursanţi.

"Trebuie să avem un minimum de şapte persoane astfel încât instructorul să nu lucreze cu una- două persoane şi în funcţie de programul celor care vin şi se înscriu aici, putem ajusta programul în funcţie de cum pot ei participa", susţine directorul filialei de Cruce Roşie.

Pe de altă parte, cursul de bază se mai poate face pentru voluntarii de Cruce Roşie, care au zeci de ore de voluntariat şi care, ca o recompensă pentru timpul dedicat cauzelor organizaţiei non-guvernamentale, participă gratuit la modulul de instruire în primul ajutor. Iar efectele sunt mai mult decât benefice.

Nu o dată botoşăneni care la un moment dat au absolvit acest curs s-au întors la Crucea Roşie şi au povestit cum abilităţile lor au ajutat la salvarea de vieţi, fapt pe care nu-l previzionau la momentul la care au decis să parcurgă acest modul. "Am avut unii elevi- voluntari care au fost puşi în situaţia de a interveni în tramvai, la ajutorarea unei bătrâne, sau în alte situaţii de acest gen", adaugă Eduard Măciucă.

În altă ordine de idei, se cuvine să subliniem că Societatea de Cruce Roşie din România este o organizaţie non-guvernamentală, ca atare se finanţează din donaţii, sponsorizări, contribuţia anuală a membrilor- voluntari, care este de 10 lei pe an, precum şi din impozitul pe profit donat de români, în baza formularului 230. Banii obţinuţi sunt folosiţi pentru activităţi umanitare, prin care sunt ajutate familiile cu o situaţie financiară precară, sau sunt pregătite stocurile de intervenţie în cazuri de dezastre sau calamităţi. Formularul poate fi descărcat de aici:

Concluzionând, avem posibilitatea de a învăţa cum putem ajuta cu adevărat. De ce să n-o facem?




 

 

Spune-ne opinia ta