Tribunalul a DECIS: Doly-Com, băgată în insolvenţă de o datorie imensă la stat!

Tribunalul a DECIS: Doly-Com, băgată în insolvenţă de o datorie imensă la stat!

   kravys.eu

Compania Doly- Com a intrat în procedură de insolvenţă, după ce Tribunalul Botoşani a aprobat solicitarea administratorului Iulian Căzăcuţ.

Drept urmare, de administrarea marelui procesator de carne se va ocupa un administrator judiciar desemnat de instanţă.

Prin cererea sa, administratorul Doly-Com cere intrarea în insolvenţă după ce, în urma unui control al ANAF, i-a fost imputată o suma uriaşă, 98 de milioane de lei (echivalentul a 22 de milioane de euro, adică valoarea întregului proiect Cornişa, derulat de municipalitate) către bugetul general consolidat al statului, din care decontări la TVA de aproximativ 42 de milioane de lei, accesorii TVA, în cuantum de 51 de milioane de lei şi impozit pe dividende în valoare de aproximativ 3 milioane de lei.

Raportat la veniturile realizate de societate până la data scadenţei, Doly- Com consideră că nu va avea suficiente fonduri pentru achitarea datoriilor către stat. Mai mult, Doly-Com arată că are de plată şi alte debite către alţi furnizori, în valoare de 21,7 milioane de lei.

Din acest motiv, Doly-Com a cerut instanţei să dispună declanşarea procedurii generale a insolvenţei şi numirea administratorului judiciar MGA Insolvency SPRL.

Concret, în urma unui control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ce a vizat perioada 1 ianuarie 2007- 31 decembrie 2011, inspectorii au descoperit că societatea a înregistrat în evidenţa contabilă TVA deductibil de aproape 41 de milioane de lei, fără documente justificative.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Ministerului de Finanţe, Doly- Com a terminat anul trecut cu afaceri de 142 de milioane de lei, în creştere de la 121 de milioane în 2013, însă profitul a ajuns la 233.780 de lei, faţă de 2 milioane de lei în anul anterior. Compania, cu 313 angajaţi, este unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa procesatorilor de carne. În acest an, piaţa de profil a crescut puternic, având susţinerea reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%. Valoarea datoriilor a ajuns la 40 milioane de lei, în scădere cu 10% faţă de anul anterior, la active totale de 51,5 milioane de lei.

Contactat telefonic, administratorul Doly- Com, Iulian Căzăcuţ, a refuzat să discute despre intrarea în insolvenţă a companiei sale.

Potrivit deciziei Tribunalului Botoşani, administratorul judiciar provizoriu este MGA INSOLVENCY S.P.R.L. SUCEAVA, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din lege, cu un onorariu provizoriu de 2000 lei.

Instanţa dispune de asemenea ca administratorul judiciar să notifice deschiderea procedurii: debitorului, creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor potrivit art. 74 şi Oficiului Registrului Comerţului în vederea efectuării menţiunilor corespunzătoare. Fixează termenul-limită de depunere de către creditori a opoziţiei la încheierea de deschidere a procedurii în termen de 10 zile de la comunicarea notificării. Fixează termenul limită de înregistrare a cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului la data de 7 decembrie 2015. Fixează termenul pentru verificarea creanţelor, de întocmire şi de publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe la 28 decembrie 2015. Sentinţa în primă instanţă poate fi atacată cu apel în 7 zile de la comunicare.

 
Insolvenţa este acea stare a patrimoniului unei societăţi care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor scadente. Astfel spus, atunci când debitorul nu mai are sume "cash" cu care să poată plăti datoria ajunsă la scadenţă, el se află în stare de insolvenţă.

Un debitor ajuns în stare de insolvenţă are posibilitatea să intre într-o fază de reorganizare a activităţii, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic. Dacă activitatea astfel reorganizată este profitabilă şi permite plata tuturor creanţelor, conform termenelor şi condiţiilor stabilite în plan, atunci debitoarea iese din starea de insolvenţă, îşi menţine personalitatea juridică, urmând să îşi desfăşoare activitatea în continuare fără intervenţia administratorului judiciar sau a judecătorului sindic.

Dacă activitatea reorganizată nu respectă planul atunci debitoarea iese din faza de reorganizare şi intră în faliment. În acest moment activitatea debitoarei trece sub comanda lichidatorului judiciar, care va proceda la evaluarea bunurilor şi valorificarea lor urmând a plăti creanţele din sumele astfel încasate.

 

Spune-ne opinia ta