Trei instituţii botoşănene, menţionate în raportul Curţii de Conturi. Vezi ce au constatat inspectorii!

Trei instituţii botoşănene, menţionate în raportul Curţii de Conturi. Vezi ce au constatat inspectorii!
Trei instituţii botoşănene au fost consemnate în raportul dat publicităţii de Curtea de Conturi. Orice ai face, numai Curţii de Conturi să nu ajungi să dai explicaţii- cam aşa ar putea comenta şefii instituţiilor publice botoşănene, după câte un raid al inspectorilor ce verifică execuţiile financiare pe un an de zile.

Inspecţiile încep încă de la începutul anului, iar sinteza verificărilor apare într-un raport anual, pe care Curtea de Conturi îl prezintă Parlamentului, Guvernului dar şi publicului interesat de modul de cheltuire a banilor publici. Şase menţiuni conţine raportul Curţii de Conturi aferent exerciţiului financiar 2014 cu referire la instituţii botoşănene. Este vorba de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

AJPIS, probleme cu alocaţiile

De exemplu, AJPIS Botoşani este menţionată la capitolul "nereguli privind unele drepturi neachitate, reprezentând alocații de stat pentru copii și indemnizații pentru creșterea copilului, la nivelul unor agenții teritoriale". În plus, s-au mai identificat și alte abateri la nivelul AJPIS, cum ar fi plăţi ilegale reprezentând servicii sociale decontate pentru persoane care figurau în același timp atât în cămine pentru persoanele vârstnice cât și în unități spitalicești.




Sebastian Tocariu, directorul AJPIS, spune că neregulile au fost remediate pe loc.

"Nu corespundea soldul din contabilitate cu cel din aplicaţia informatică. E şi foarte greu să bată informaţiile pentru că în contabilitate nu se poate înregistra decât atunci când efectiv banii trec prin contul bancar de la Trezorerie, fie mandate încasate, fie plecate, sau la un transfer când vine un copil dintr-un alt judeţ. De exemplu, dacă vine de la Bacău şi la Bacău are trei mandate neachitate, trei alocaţii de stat. Când se face lcrarea în aplicaţia informatică automat cele trei mandate neachitate se mută la Botoşani. Banii efectiv se virează de Agenţia Bacău şi intră în Agenţia Botoşani şi după o lună şi jumătate- chiar două. Acesta este şi motivul pentru care au apărut acele diferenţe Noi am făcut atunci o altă evidenţă clară, a mandatelor neachitate, care să bată cu contabilitatea şi situaţia s-a rezolvat", explică Sebastian Tocariu.

ITM, neclarităţi în privinţa unor societăţi radiate dar şi a încasărilor pentru păstrarea carnetelor de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani apare cu două deficienţe, alături de alte instituţii similare din ţară.

"La Inspectoratele Teritoriale de Muncă (între care şi Botoşani): - menţinerea şi raportarea eronată în situațiile financiare la finele anului 2014 a sumei totale de 744 mii lei, datorată de diverse societăți comerciale radiate de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, precum și debite care trebuiau anulate întrucât erau sub limita prevăzută de actele normative. - neaplicarea tuturor măsurilor de executare silită, prevăzute de normele legale, pentru încasarea debitelor în sumă de 102 mii lei, reprezentând sume declarate de angajatori, reprezentând comisionul restant datorat până la data de 31 decembrie 2010 pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă (ITM Botoşani şi alte şase judeţe)", se arată în raport.


Stelian Metler, inspectorul şef al ITM Botoşani, susţine că situaţiile menţionate în raport s-au rezolvat.

"Au fost situaţii valabile la nivel naţional şi despre care am atras atenţia şi şefilor noştri. Nu a fost o greşeală a sectorului financiar- contabil de la noi, asta este clar", spune Stelian Metler.

DSP, probleme cu banii câştigaţi de angajaţi în instanţă

Controlul efectuat de inspectorii Camerei de Conturi Botoşani la DSP a depistat câteva deficienţe, care, potrivit reprezentanţilor instituţiei, au fost remediate pe perioada efecuătii controlului, nefiind necesare stabilirea de termene pentru înlăturarea acestora.

"Deficienţele constatate au fost calcularea necorespunzătoare şi înregistrarea în evidenţa contabilă a provizioanelor de constituit pentru plata drepturilor salariale ale personalului DSP câştigate prin hotărâri judecătoreşti, respectiv neevidenţierea în contabilitatea DSP Botoşani, la data controlului, a operaţiunilor efectuate din fonduri externe nerambursabile în cadrul proiectului Prevenirea sindromului morţii albastre care a avut ca principale rezultate construirea a nouă fântâni de adâncime în judeţului Botoşani. Pentru activitatea proiectului, până la aprobarea raportului final de către finanţator, DSP Botoşani a înregistrat o evidenţă contabilă separată de activitatea proprie, rezultatele finale ale proiectului fiind preluate în patrimoniul unităţii odată cu aprobarea raportului final de către finanţator, arată reprezentanţii DSP.

După încheierea misiunii, Camera de Conturi a emis Certificatul de Conformitate privind situaţiile financiare a DSP Botoşani care confirmă că abaterile identificate au fost înlăturate în timpul controlului.

Rapoartele Curţii de Conturi, contestate de autorităţi

Inspectorii Camerei de Conturi au depistat nereguli la mai multe instituţii botoşănene, inclusv Consiliul Judeţean şi instituţiilor subordonate precum şi la cele subordonate Consiliului Local Botoşani şi la primăriile din judeţ. Numai că rapoartele de control au fost contestate, în primă fază la o Camera de Conturi Botoşani, apoi la Curtea de Conturi. Dacă nu vor avea succes de cauză, autorităţile vor apela la instanţele de judecată.

 

Spune-ne opinia ta