Trei botoşăneni prinşi în vâlvătaia din Pforzheim! Numai unul a supravieţuit - FOTO
INCENDIU!

Trei botoşăneni prinşi în vâlvătaia din Pforzheim! Numai unul a supravieţuit - FOTO

   Pforzheimer Zeitung

Şase români, dintre care trei botoşăneni, se aflau în imobilul din localitatea germană Pforzheim-Dillweißenstein, regiunea Baden-Württemberg, care în noaptea de luni spre marţi a fost cuprins de flăcări.

Un botoşănean de 30 de ani şi-a pierdut viaţa alături de un alt tânăr, născut în Botoşani, dar care locuia într-un alt judeţ. Tot în incendiu au murit doi tineri, unul din Focşani (Vrancea) şi unul din Vâlcea. Vârstele acestora sunt de 28 de ani, 36 de ani, respectiv 40 de ani.

Toţi patru se aflau în aceeaşi cameră, trei fiind rezidenţi ai imobilului, al patrulea fiind în trecere prin Germania şi rămăsese să doarmă cu ai săi colegi.

Printre supravieţuitori a fost cel de-al treilea tânăr botoşănean care a reuşit să se adune, în urma şocului trăit, şi să ofere autorităţilor informaţii privind identitatea concetăţenilor săi. El a încercat să-i ajute pe ceilalţi, dar când a văzut că nu reuşeşte, şi-a căutat scăparea dându-şi drumul pe un jgheab exterior, dar s-a rănit la un picior.

Celălalt român supravieţuitor s-a ales cu arsuri la picioare, tot într-o încercare disperată de a-i ajuta pe ceilalţi, însă extinderea cu repeziciune a flăcărilor l-a obligat să renunţe la plan. Soţia acestuia, de 37 de ani, și fiul de 3 ani au fost scoşi din imobil în siguranţă.

Familia din Botoşani a tânărului carbonizat a plecat deja în Germania pentru repatrierea rămăşiţelor.

Experţii germani caută în continuare cauzele izbucnirii incendiului şi spun că focul a pornit din mansarda imobilului din zona rezidenţială Dillweißenstein, cel mai probabil după explozia unei instalaţii de încălzire. În ciuda intervenției foarte rapide a pompierilor, patru rezidenți erau atinşi de flăcări, primele informații arătând că vâlvătaia i-a cuprins în somn.

Presa germană a pus cap la cap informaţiile obţinute şi a elaborat filmul incendiului devastator: La ora 0:07 a nopţii de luni spre marţi, s-a dat alarma. Pompierii se grăbesc să iasă din unitate tocmai pentru că ştiau că imobilul era locuit şi se gândeau că poate nu toată lumea a reuşit să iasă. După șase minute, primele echipaje de pompieri din Pforzheim ajung la scena de incendiu.

"Flăcările masive afecteau deja întreaga structură a acoperișului. Scara de la primul etaj către mansardă era deja în foc", se arată în raportele pompierilor.

În timp ce echipajele de afară ridicau scările pivotante către pod, pentru a degaja acoperişul şi pentru a permite fumului dens să iasă din clădire, două echipe au urcat la primele etaje. Între timp, unii rezidenţi, surprinși în somn de foc și în stare de șoc, erau direcţionaţi către ieşire. În pod, pompierii îi descopereau pe cei patru români carbonizaţi şi imposibil de recunoscut.

Casa, în care locuiau 17 persoane din mai multe familii, era folosită de către cetățeni străini.

 
70 de pompieri din șapte departamente, veniţi cu 17 autospeciale, au luptat cu focul, încercând să împiedice răspândirea în cădirile vecine. Casa este era lipită de o clădire de birouri și de o altă casă mare de locuit. La ora 0:55, focul era sub control, iar o oră mai târziu, era stins.

La faţa locului au ajuns şi 16 ofițeri de poliție, 30 de membri ai serviciilor de urgență și 27 de angajaţi ai serviciului de salvare. Au fost utilizate cinci ambulanţe, cinci vehicule de la Crucea Roșie Pforzheim, un medic de urgenţă şi două vehicule de ambulanţă de urgenţă.









 

 

Spune-ne opinia ta