Traditii si superstitii in noaptea de Revelion

Traditii si superstitii in noaptea de Revelion
Ajunul Anului Nou este insotit peste tot de vechi obiceiuri si superstitii. La noi traditia spune ca e bine sa fie mult zgomot in noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele.

Si tot in 31 decembrie nu e bine sa taiati cu foarfeca, sa calcati sau sa spalati rufe. In schimb din casa nu trebuie sa lipseasca vascul, trebuie sa aveti bani in buzunare, iar paharul de vin trebuie sa fie in permanenta plin.

Romanii nu renunta nici la celelalte obiceiuri traditionale. Perinita sau strigatul peste sat sunt la fel de importante. Copiii trec cu Sorcova prin fiecare casa, pentru a alunga spiritele malefice, iar Plugusorul anunta reinceperea simbolica a lucrului.

Niciodata un gospodar nu trebuie sa mature in Ajun de Anul Nou, pentru ca alunga prosperitatea. Obiceiul spune ca pana la miezul noptii trebuie platite toate datoriile si mai mult, nu trebuie dati bani cu imprumut in noaptea de revelion. Tot in seara de 31 decembrie nu se spala rufe si nu se taie cu foarfeca pentru a nu distruge norocul.

La trecerea dintre ani, spun batranii, este bine ca fiecare sa poarte o haina noua si ceva rosu, sau o alta culoare vesela care sa atraga energiile pozitive. De revelion sunt nelipsite crengutele de vasc, care aduc noroc in casa. Primul om care va trece pragul in prima zi va influenta tot anul. Daca persoana care intra in casa este o femeie inseamna ca urmeaza un an mai putin bun.

La miezul noptii usile trebuie deschise pentru ca anul vechi sa iasa si sa lase loc celui nou care aduce sanatate, fericire si mult noroc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANAF a publicat Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile!

astăzi, 13:48
27

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele...

Percheziții ale Parchetului European la funcționari publici și la Agenția de Muncă Botoșani. Fraudă de 160.000 de euro!

astăzi, 12:57
407

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani au avut loc inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro....

Expoziția de grafică ”Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală” va fi vernisată la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:28
38

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12:00, la vernisajul expozi...