Traditie de sarbatori - VINUL FIERT!

Traditie de sarbatori - VINUL FIERT!
Iarna, pe frig, cand ferestrele sunt aburite, nimic nu e mai relaxant decat o cana de vin fiert.

Una dintre primele mentionari ale acestei bauturi o gasim in tratatul de bucate al lui Apicius, un faimos bucatar roman, care a inclus in “De Re Coquinaria (Despre arta de a gati) o reteta de vin fiert.

Reteta sa era mult mai complexa decat cea actuala, continand miere, vin, piper, sofran si curmale prajite. Vinul fiert al lui Apicius nu era fierbinte, ci doar putin caldut.

In Evul Mediu se pare ca vinul fiert era chiar... rece. Vinul fiert e foarte popular in Germania si Austria, unde se vinde, in perioada sarbatorilor, pe strada, in preajma pietelor sau targurilor.

In Germania, vinul fiert se vinde si imbuteliat, la un pret redus.

La noi, vinul fiert este foarte apreciat si, pentru a-l pregati, ai nevoie in primul rand de un vin vandut vrac, nu la sticla. Vinul imbuteliat contine conservanti care nu reactioneaza bine in momentul fierberii.

Romanii indulcesc vinul fiert cu zahar si, in timpul fierberii, se adauga si scortisoara (preferabil, bete, nu praf), bucatele de portocala sau cubulete de mere.

Unii servesc vinul in pahare cu felii de lamaie. Atentie insa, nu exagerati cantitatea de condimente, pentru ca vinul va prinde o aroma prea puternica si neplacuta.

Daca vi s-a facut pofta de o cana cu vin fiert, va recomandam o reteta clasica, romaneasca.

Ingrediente: 1 l vin rosu ,150 g zahar, 5 g scortisoara, 5 g cuisoare.

Mod de preparare: Intr-o cratita curata, in care nu se gateste, se pun zaharul, scortisoara si cuisoarele, peste acestea se toarna vinul si se amesteca. Se pune cratita pe foc, acoperita cu un capac si se tine numai pana cind da in clocot pentru ca bautura sa nu-si piarda din aroma. Se strecoara si se serveste in cani, de preferat din pamant.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
123

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
723

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
246

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...