Tot mai multe state europene dau amenzi pentru depasirea vitezei in functie de averea soferului

Tot mai multe state europene dau amenzi pentru depasirea vitezei in functie de averea soferului
Autoritatile din mai multe state europene acorda din ce in ce mai des amenzi pentru depasirea vitezei in functie de averea soferului, transmite AP, care precizeaza ca astfel se incearca pedepsirea celor bogati care ignora de obicei masurile contraventionale. Asa s-a intamplat si cu un milionar care a fost amendat in noiembrie cu 290.000 de dolari pentru ca a condus cu viteza un Ferrari in Elvetia. "A fost un exemplu corect si meritat", au declarat sustinatorii masurii.

AP precizeaza ca Germania, Franta, Austria si tarile nordice dau si ele amenzi in functie de averea contravenientului. In Germania, de exemplu, amenda maxima poate atinge si 16 milioane de dolari, comparativ cu un milion de dolari in Elvetia.

In acelasi timp, Finlanda este singura tara in care se acorda in mod constant amenzi ridicate pentru vitezomani. Recordul pare sa fie detinut de un sofer care in 2004 a primit o amenda de 190.000 de dolari pentru depasirea vitezei.

Sabine Jurisch, de la organizatia elvetiana Road Cross, a declarat ca amenda data elvetianului "Roland S" a fost binemeritata. Judecatorii din St. Gallen l-au descris pe vitezoman, care avea mai multe amenzi la activ, drept un "bandit al traficului". El a circulat cu aproape 100 de km/h intr-un sat in care limita era de 50 de km/h. Magistratii i-au impus amenda tinand cont de averea sa personala, estimata la 20 de milioane de dolari.

Jurisch a spus ca inainte soferii in Elvetia scapau cu amenzi usoare sau, foarte rar, cu cateva zile de inchisoare, insa alegatorii elvetieni au aprobat in 2007 o lege care permite judecatorilor sa penalizeze vitezomanii si soferii prinsi bauti la volan in functie de averea lor.

Inainte, amenzile pentru cei bogati erau insignifiante iar daca primeau pedeapse cu inchisoarea, acestea erau in general suspendate.

Heinz Sutter, un oficial din Ministerul elvetian al Justitiei, a declarat ca legea aprobata "nu vroia sa faca pedepsele mai usoare sau mai grele, ci mai sensibile".

Un procuror din St. Gallen, Thomas Hansjakob, a declarat ca "soferii obisnuiti vor primi probabil amenzi mai modeste de cateva mii de franci elvetieni", adaugand ca amenda primita de milionar "este un semnal pentru alti bogati. Am avut probleme reale cu straini bogati care inchiriau masini si faceau curse pe drumurile din Elvetia".

Anul trecut, un tribunal a amendat sase barbati din Hong Kong cu amenzi de pana la 95.000 de franci dupa ce au circulat prin Elvetia in masini Ferrari, Lamborghini, Aston Martin si Audi cu viteze de pana la 230 de km/h. Intr-un alt caz, un francez a primit o penalizare de 70.000 de franci dupa ce a fost prins pe autostrada conducand cu 245 de km/h.

 

 


hotnews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
122

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
255

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
119

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...