Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare!
NEWS ALERT

Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare!
Este primul torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii! Torționarul Alexandru Vișinescu, fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de crime împotriva umanității. Procurorii au cerut instanţei să îi aplice o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Decizia a fost luată astăzi de Curtea de Apel Bucureşti şi poate fi contestată. Judecătorii au mai decis degradarea militară şi interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani. Alexandru Vişinescu nu a fost prezent la pronunţarea deciziei judecătorilor.

Alexandru Visinescu este primul torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Anchetatorii susţin că, în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală. Zeci de supravieţuitori şi rude ai deţinuţilor politici au depus mărturii în instanţă împotriva sa.

Fost condamnat politic: "Când se deschidea celula şi intra cineva, erai obligat să te întorci cu faţa la perete. Nu aveai voie să stai în timpul zilei pe pat. Patul era tabu".

Regimul impus nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor survenea, astfel, unui proces lent, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic.

Printre victimele lui Alexandru Vişinescu s-ar număra Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache, arată procurorii. Ei au început ancheta în iulie 2013, la o jumătate de secol de la comiterea faptelor.

Tiberiu Niţu, procurorul general al României: "Am finalizat acestă anchetă, considerăm că este un pas înainte şi un act de importanţă în ceea ce priveşte înfăptuirea justiţiei".

Ruda uneia dintre victime: "E foarte târziu dar asta nu e vina mea. Faptul că justiţia românească abia acum în 2015 a ajuns să judece acest proces, nu e vina mea. Eu nici nu am crezut sincer că o să se ajungă la un proces serios".

Procesul lui Alexandru Vişinescu a început anul trecut. Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat s-a prezentat la majoritatea termenelor, dar a refuzat de fiecare dată să se apere în faţa instanţei.

Alături de Alexandru Vişinescu, istoricii au identificat alte 35 de persoane ale căror nume se leagă de moartea a zeci de deţinuţi politic sau oameni pe care autorităţile comuniste îi considerau piedici. Digi24

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

astăzi, 21:07

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

astăzi, 20:22
53

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...

Festivalului Filmului European ajunge la Botoșani în perioada 10-12 mai, cu filme despre libertate!

astăzi, 20:00
32

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie,Festivalul Filmului European este organizat ...