Tokes: Ziua Naţională a României, zi de doliu pentru maghiari

Tokes Laszlo consideră că este regretabil faptul că România şi-a ales o zi naţională care reprezintă zi de doliu pentru maghiari, motiv pentru care ei nu se pot bucura alături de fraţii români.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, şi-a exprimat, miercuri, părerea de rău pentru că maghiarii nu se pot bucura alături de fraţii români, de ziua naţională a României.

"Intenţia nostră bună, necondiţionată, şi solidaritatea nu ne pot face să uităm că ziua lor de bucurie reprezintă zi de doliu pentru noi, deoarece, acum 90 de ani, România Mare a fost făurită prin fragmentarea tragică a ţării noastre maghiare strămoşeşti. Tocmai de aceea considerăm că este regretabil că România liberă, concepută în focul revoluţiei de la Timişoara (1989), în numele naţionalismului statal tradiţional, a ales o zi pentru sărbătoarea naţională la a cărei sărbătorire noi, maghiarii din Transilvania, nu putem participa alături de fraţii noştri români, majoritari", se afirmă într-un comunicat remis presei miercuri şi semnat de Tokes Laszlo.

Preşedintele CNMT a subliniat faptul că, în Primul Război Mondial, maghiarii din Transilvania au fost separaţi de Ungaria fără voia lor, în urma hotărârii nedrepte a puterilor victorioase.

Acesta subliniează că maghiarii nu pot sărbători Ziua Naţională a României nici pentru faptul că promisiunile de la Alba Iulia nu au fost îndeplinite timp de 90 de ani, ba mai mult, minoritarii au avut parte de diferite represiuni.

Tokes Laszlo aduce acuzaţii statului român, afirmând că raportul iniţial echilibrat de 55 - 45% dintre majoritarii români şi minoritari a fost deformat în timp de aproape un secol la 80 - 20%, în urma asimilării artificiale, politicii de colonizare forţată şi împingerea deliberată a minorităţilor spre emigrare. "Această situaţie şi aceste împrejurări sunt cele pentru care un maghiar adevărat nu sărbătoreşte şi nu ciocneşte de 1 Decembrie", se mai arată în documentul semnat de Tokes.

Vicepreşedintele CNMT a amintit şi de cele trei ocazii "ruşinoase", când unii maghiari au ciocnit paharul în data de 1 decembrie: "Prima ciocnire a paharului se leagă de amintirea acelor generali care acum 90 de ani au defilat în fruntea trupelor române, ocupând Transilvania, invadând Braşovul, Clujul, Miercurea Ciuc şi Oradea", subliniază Tokes.

Acesta a amintit şi faptul că, aacum opt ani, "tovarăşii" Adrian Năstase, Medgyessy Peter (foşti prim-miniştri), alături de fostul preşedinte al Ungariei Goncz Arpad, ministrul de Externe ungar Kovacs Laszlo, precum şi "păgubiţii" din Transilvania, Verestoy şi Kelemen Attila, şi-au ciocnit paharul în hotelul Kempinski, "sărbătorind cu o bucurie constructivă" tragedia de la Trianon.

Preşedintele CNMT a pomenit şi de cea de a "treia coicnire": cea dintre preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, şi preşedintele Traian Băsescu, în anul 2009, la Palatul Cotroceni. (Realitatea.net)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
70

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
46

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
52

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...