Tinerii care nu doresc sa isi cumpere locuinţele ANL nu vor plati mai multi bani pentru chirie!

Tinerii care nu doresc sa isi cumpere locuinţele ANL nu vor plati mai multi bani pentru chirie!
Tinerii care nu doresc să cumpere locuinţele ANL în care stau nu vor plăti mai mulţi bani pentru chirie fiindcă nu există nicio prevedere legală în acest sens.

Ministrul Vasile Blaga a răspuns, astfel, întrebării unui jurnalist care a vrut să ştie dacă va creşte valoarea chiriei pentru tinerii care nu doresc să îşi cumpere locuinţele ANL, conform corespondentului Mediafax.

"Contractele se reînnoiesc din cinci în cinci ani de zile, iar preţul de închiriere nu va fi mai mare pentru cei care nu vor să le cumpere. Sunt nişte restricţii la vânzare. Nu poţi cumpăra locuinţă ANL dacă ai alta şi nici dacă venitul pe cap de membru al familiei este dublul salariului mediu pe economie. Sunt nişte restricţii, discutăm totuşi de un program social", a spus ministrul Vasile Blaga.

Acesta a adăugat că nici primăriile nu pot fi obligate de Guvern să scoată la vânzare locuinţele ANL.

"Nu putem obliga unităţile administrativ-teritoriale să vândă locuinţele ANL. E drept că s-au construit din bugetul statului, dar primăriile au oferit gratuit terenurile şi toate utilităţile, deci nu putem să le obligăm. Dacă doresc le vând, dacă nu, nu", a explicat Blaga.

Blaga a spus că Guvernul a transmis consiliilor locale cererea de a transfera aceste locuinţe din domeniul public al statului în cel privat al statului. In ceea ce priveşte preţul de vânzare, acesta va fi stabilit de evaluatori autorizaţi, angajaţi de primării.

"Noi dorim să vindem aceste locuinţe la valoarea de înlocuire ca să putem face altele, dar preţul să nu fie mai mic de cel de inventar adus la zi. În medie e vorba de 40.000 de euro", a spus ministrul.

Blaga a reamintit că pentru locuinţele ANL construite în perioada 1 ianuarie 2004 - mai 2008 Guvernul a dat dispoziţie de vânzare în sensul ca acele primării care au astfel de locuinţe să emită hotărâri de consilii de trecere din domeniul public al statului în cel privat al statului ca să poată fi vândute.

Potrivit lui Blaga, nu va fi nevoie de astfel de hotărâri pentru locuinţele construite după luna mai 2008, pentru că acelea sunt deja în domeniul privat al statului.

"Când cei care locuiesc în ele au trei ani, se pot vinde. Nu mai trebuie alt act normativ. Fiecare primărie vinde când doreşte şi când doreşte. Vorbim, de descentralizare", a spus vasile Blaga.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
4

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
95

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
101

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...