Tentativa de lovitura de stat in Turcia, soldata cu peste 60 de morti. Erdogan: Sunt pregatit sa mor! VIDEO

Tentativa de lovitura de stat in Turcia, soldata cu peste 60 de morti. Erdogan: Sunt pregatit sa mor! VIDEO
Haos in Turcia vineri noapte, unde a avut loc o tentativa de lovitura de stat in timp ce presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla in concediu in afara tarii.

Premierul turc Binali Yildirim a anuntat ca o factiune militara a incercat sa preia puterea printr-o lovitura de stat, iar fortele militare loiale fac "tot ce este nevoie" pentru a rezolva situatia.

Ore intregi nu a fost clar cine detine controlul in Turcia, iar situatia a devenit si mai tensionata dupa ce oamenii au iesit in strada la indemnul lui Erdogan, arata Ziare.com.

Confruntarile armate intre factiunea care a vrut sa rastoarne regimul si fortele guvernamentale au fost puternice. Armata a doborat un elicopter al pucistilor, cladirea Parlamentului a fost bombardata, explozii au zguduit atat Ankara cat si Istanbulul si tancurile au blocat strazile principale. Totodata, premierul turc a ordonat inchiderea spatiului aerian al Ankarei, amenintand ca orice aeronava care va incalca dispozitia va fi doborata.

Zeci de oameni au murit la Ankara si Istanbul, ranitii fiind de ordinul sutelor. Desi nu exista informatii oficiale, este foarte probabil ca printre victime sa fie si civili, existand imagini in care se vede cum soldatii trag in oameni, in Istanbul.

Pe masura ce orele au trecut, Guvernul a recapatat controlul in majoritatea zonelor fierbinti. Premierul a anuntat ca tentativa de lovitura de stat a esuat, iar responsabilii vor fi aspru pedepsiti.

In jurul orei 03:30, ora Romaniei, presedintele Erdogan a reusit sa aterizeze pe Aeroportul Ataturk. El a fost intampinat ca un erou de o multime impresionanta de sustinatori. Erdogan a anuntat ca responsabilii vor plati scump in fata natiunii si a acuzat ca pucistii voiau sa-l asasineze: "Sunt pregatit sa mor!".

Cetatenii romani care au nevoie de asistenta pot apela telefonic Ambasada Romaniei la Ankara si Consulatele Generale ale Romaniei din Istanbul si Izmir prin intermediul Centrului de Contact si Suport pentru Cetatenii Romani din Strainatate, care functioneaza in regim de permanenta, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Nu se inregistreaza victime sau raniti in randul cetatenilor romani aflati in Turcia, a anuntat Ministerul Roman de Externe. Potrivit MAE, au fost aproximativ 400 de apeluri date in cursul noptii la minister sau la misiunile diplomatice pentru asistenta, iar o echipa consulara s-a deplasat deja la aeroportul Ataturk.

In Istanbul turcii isi fac selfie cu tancurile abandonate de soldati si spun ca sunt fericiti ca luptele s-au incheiat. Pe de alta parte, fortele armate turce anunta ca acestea continua.

UE a cerut revenirea rapida la ordinea constitutionala in Turcia. De asemenea, sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a convocat o reuniune de urgenta a responsabililor europeni prezenti la summitul Asia-Europa (ASEM) care are loc in Mongolia.

Sase zboruri din si catre aeroportul Ataturk au fost anulate sambata. Potrivit site-ului Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), au fost anulate trei curse care urmau sa decoleze in cursul zilei de sambata, doua apartinand companiei Turkish Airlines, iar una operatorului aerian roman TAROM. Aeronavele urmau sa decoleze la orele 5:55 si 10:00 (Turkish Airlines) si la 8:35 (TAROM).

De asemenea, si la Sosiri figureaza trei curse anulate, care ar fi trebuit operate de aceleasi companii aeriene. Este vorba despre zborul TK 1041 (Turkish Airlines), cu sosire pe Aeroportul Henri Coanda la ora 01:25, zborul TK 1043 (Turkish Airlines), sosire 5:55, si zborul RO 262 (TAROM), sosire la 11:55.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
638

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
139

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
87

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...