TENSIUNI DIPLOMATICE - Ucraina expulzeaza doi romani aflati la post la Kiev!

TENSIUNI DIPLOMATICE - Ucraina expulzeaza doi romani aflati la post la Kiev!
Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe intentioneaza sa expulzeze doi diplomati romani din Ucraina, potrivit unor surse apropiate cercurilor diplomatice, citate de editia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda, care mai spune ca celor doi diplomati le-a fost comunicata deja decizia.

In acelasi timp, scrie Ukrainskaia Pravda, MAE ucrainean deocamdata nu a confirmat si nici nu a dezmintit aceasta informatie.

"Deocamdata nu comentam aceasta informatie", a declarat seviciul de presa ucrainean, relateaza Newsin.

Ucraina a rupt oficial tacerea joi si a recunoscut ca exista un scandal de spionaj intre Kiev si Bucuresti, ministrul Apararii Iuri Ehanurov declarand ca tara sa va da Romaniei un raspuns adecvat.

Potrivit structurii Ambasadei romane de la Kiev afisate pe site-ul reprezentantei diplomatice, exista un singur atasat militar al Romaniei, colonelul Radu Filip, si un atasat pentru afaceri interne, Titus Anastasiu. Ucraina acuza Romania Ministerul Apararii de la Kiev a declarat joi ca Romania nu a respectat procedurile diplomatice in cazul celor doi diplomati ucraineni expulzati si nu a comunicat oficial motivele acestei decizii, iar Kievul se considera in consecinta neindreptatit si va avea o reactie pe masura.

"Poate ca exista motive pentru o asemenea expulzare, dar acestea nu au fost comunicate oficial", a declarat pentru reprezentantul Ministerului Apararii de la Kiev.

"Daca ar fi fost repectate normele diplomatice, reactia Ucrainei ar fi fost alta", a completat oficialul ucrainean.

Prin urmare, reactia partii ucrainene va fi adecvata, dar inca nu a fost luata o decizie concreta din partea factorilor politici responsabili, a precizat purtatorul de cuvant. Potrivit sefului comisiei pentru securitate si aparare din Rada Suprema a Ucrainei, Anatoli Gritenko, Romania a anuntat saptamana trecuta ca atasatul militar al Ucrainei si colaboratorul acestuia sunt personae non gratae, motiv pentru care trebuie sa paraseasca imediat teritoriul tarii.

Informatiile despre posibila expulzare din Romania a atasatului militar al Ucrainei si a unui consilier au intervenit in plin scandal de spionaj dezvaluit la Bucuresti, dar nici MAE roman si nici cel ucrainean nu facut comentarii sub nici o forma, ambele institutii pastrand o tacere deplina.

"Suntem informati despre situatie si stim ca autoritatile romane analizeaza cazul. Avem totala incredere in capacitatea autoritatilor romane in acest sens", a declarat James Appathurai, purtator de cuvant al NATO, citat de Newsin.

"Dar dincolo de asta, NATO nu poate comenta aceasta problema", a adaugat Appathurai.

Subofiterul MApN Floricel Achim, avand la activ cursuri speciale de pregatire in domeniul informatiilor criptate, a fost arestat la 28 februarie pentru ca, in perioada 2002-2007, a procurat documente cu caracter secret de stat si documente a caror importanta face ca divulgarea lor sa pericliteze siguranta statului, constand in sistemul de comunicatii militare, frecvente radar, harti standard NATO, scheme si harti ale unor subunitati si tehnici militare, indicative ale unitatilor militare si planuri de aparare.

Achim trimitea aceste informatii cetateanului bulgar Marinov Zikolov, in schimbul unor sume de bani, in general pana la 1000 de dolari, iar bulgarul le transmitea unei tari straine nealiate.

Bulgarul a declarat, la randul sau, ca in perioada 2001-2002, era in relatii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti, care i-a spus ca este interesat de informatii militare, pentru care "platea" 800-1000 de dolari.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
694

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
233

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
180

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...