Teama de 1 aprilie: medicii nu vor putea da reţete!

Teama de 1 aprilie: medicii nu vor putea da reţete!
Ca şi cum sistemul medical ar fi mers "ceas" până acum, asiguraţii botoşăneni s-au mai ales cu o grijă: aceea că vineri, 1 aprilie, medicii de familie s-ar putea afla în imposibilitatea de a prescrie reţete. Şi asta deoarece contractele de prestări servicii medicale ale medicilor de familie, aferente anului 2015, expiră pe 31 martie.

Ca atare, dacă vineri vor avea nevoie neapărat de o analiză medicală sau de o reţetă, pacienţii vor fi nevoiţi să aştepte până când Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va încheia noile contracte.

La nivel naţional, Societatea Naţională de Medicina a Familiei (SNMF) a transmis că medicii de familie nu vor elibera reţete şi trimiteri pentru asiguraţi, cu excepţia urgenţelor, vineri, 1 aprilie, şi luni, 4 aprilie. În acest moment, potrivit SNMF, există nemulţumiri justificate şi grave ale medicilor de familie referitoare la imputări inadmisibile pentru simplul fapt că şi-au făcut datoria faţă de pacienţi, dar și la modificările codului fiscal care crește periculos povara fiscală a cabinetelor, precum și pentru birocrația cerută de un sistem care clamează că este electronic, dar solicită menținerea suplimentară a hârtiilor. Guvernul a decis miercuri, prelungirea până la data de 1 iulie 2016 a termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr.161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017.

La nivel judeţean, medicii de familie se aşteaptă ca vineri dimineaţă să fie chemaţi la Casa Judeţeană de Asigurări pentru semnarea actelor adiţionale la contractul valabil până joi. Medicul de familie Constantin Didi Moşneguţu spune că din experienţa ultimilor ani a învăţat că situaţia se va rezolva pe ultima sută de metri.

"Aşteptăm semnale de la Casa de Asigurări. Din câte am văzut, Givernul a prorogat HG cu noul contract cadru, deci în principiu rămâne contractul vechi valabil, deci aşteptăm ca CJAS să demareze procedurile, să vedem ce ne propun. Acum e mingea în terenul lor. Ei trebuie să se apuce să dea drumul la actele adiţionale pentru ca de mâine, de luni să începem treaba. Pacienţii vor fi văzuţi, consultaţi, însă partea de acte medicale, dacă nu avem acoperire legală prin acte adiţionale, va fi cam complicat să dăm reţete. Tot timpul s-a întâmplat pe ultima sută de metri, astfel că formalităţile se vor face mâine la prima oră", explică medicul Moşneguţu.

Citeşte şi: Frustrările medicilor de familie botoşăneni dau în clocot! Petiţie depusă la Casa de Asigurări 

 

Spune-ne opinia ta