Te-ai hotarat pentru Prima Casa? Vezi de ce acte ai nevoie!

Te-ai hotarat pentru Prima Casa? Vezi de ce acte ai nevoie!
Beneficiarii programului Prima Casă trebuie să fie persoane fizice, cetăţeni români, care nu deţin o locuinţă proprie şi nu au în derulare un credit ipotecar.

De asemenea, obiectul creditului face referire exclusiv la achiziţionarea unei locuinţe finalizate sau care urmează să fie finalizată, asupra căreia se va institui o ipotecă  de rang I, în favoarea statului român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

În ceea ce priveşte avansul, pentru un credit în euro, acesta este, aşa cum a fost anunţat, de minim 5% din preţul de achiziţie, dacă acesta este mai mic sau egal cu suma de 60.000 de euro, şi 3.000 de euro plus diferenţa de la 60.000 până la preţul de achiziţie, dacă valoarea locuinţei este mai mare de 60.000 de euro.
Creditul se acordă pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de ani, iar dobânda este după cum urmează:

-pentru o perioadă de creditare de 10-20 de ani: EURIBOR la trei luni + 2,5%
-pentru o perioadă de creditare de 20-30 de ani: EURIBOR la 3 luni +2,7%

Taxe şi comisioane suplimentare

-gestiune lunară (0,1% aplicat la sold)
-evaluarea imobilului: tarif standard
-comision unic de analiză pentru obţinerea unei promisiuni de garantare de la aplicat FNGCIMM: 0, 15% aplicat la valoarea promisiunii emise de bancă (aplicat în cadrul construcţiilor).

Banca nu percepe comisioane pentru rambursarea anticipată parţială sau totală

Pe lângă garanţia ipotecii de rang I asupra locuinţei, banca mai percepe o garanţie care reprezintă un depozit colateral, constituit la BRD, reprezentând contravaloarea primelor 3 rate de dobândă.

Pe lângă comisioanele menţionate mai sus, se mai percepe, obligatoriu, o asigurare  extinsă pentru toate riscurile, cesionată în favoarea statului român, în valoare de 0,135% din valoarea imobilului şi, facultativ, o asigurare de viaţă.

Ce cuprinde dosarul de credit

-Declaraţie pe propria răspundere , autentificată la notar, potrivit căreia solicitantul nu deţine în proprietate o locuinţă, nici individual, nici în comun, cu soţul/soţia sau alte persoane şi nu are în derulare în credit ipotecar.
-Cerere de credit completată şi semnată de către toţi participanţii cu venituri
-Documente de identitate (carte de identitate, buletin)
-Documente de venit
-Documente referitoare la obiectul creditului (acte de proprietate, carte funciară, actele de identitate ale actualilor proprietari ai imobilului care urmează să fie achiziţionat - copii)
-Documente de justificare a aportului propriu
-Raport de evaluare a imobilului adus în garanţie, întocmit de un evaluator agreat de bancă
-Documentele necesare întocmirii dosarului de credit

Acte de identitate ale solicitantului, inclusiv soţ/soţie sau co-împrumutaţi (copie şi original)

-Certificat de căsătorie – dacă este cazul (copie, original)
-Adeverinţă de venit  emisă de angajator pe baza formularului pus la dispoziţie de bancă (în original) - emisă cu maxim 30 zile calendaristice înaintea analizei, însoţită de:
-Carte de muncă – primele trei pagini cu date semnificative şi ultimele trei pagini (copie – pe care scrie Conform cu originalul, semnătura şi ştampila persoanei care semnează), sau
-Contract individual de muncă, inclusiv actele adiţionale ale acestuia (copie) dacă este cazul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
451

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
58

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
76

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...