TAXA de poluare AUTO, majorata pentru masinile vechi

TAXA de poluare AUTO, majorata pentru masinile vechi
Taxa auto se schimba de la inceputul anului viitor, pentru toate clasele de poluare. Intra la impunere si modelele Euro 5, care au scapat netaxate pana acum. Obligat de Uniunea Europeana, Ministerul Mediului pregateste masuri drastice pentru a tempera poluarea din marile orase.

Romania va plati amenzi de 100.000 de euro pe zi, daca nu franeaza poluarea. Conform unor variante pe care lucreaza Ministerul Mediului, de la 1 ianuarie 2011 intra in grila de taxare si modelele Euro 5, pentru care proprietarii vor plati de la 125 de euro pana la peste 3.500, in cazul motorizarilor de 3.000 de centimetri cubi, scrie incont.ro.

Masinile second hand Euro 4 vor deveni, de asemenea, scumpe la prima inmatriculare. De la 1.000 de euro pentru motorizarile mici pana la aproape 8.000 de euro la cele mari. Si importul masinilor Euro 3 va deveni total nerentabil. Taxa incepe de la 3.000 de euro si creste exponential. Ca sa nu mai vorbim de Euro 2, 1 si non-Euro, unde taxa va depasi de mai multe ori pretul de achizitie.
 
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, sustine ca proprietarii masinilor vechi vor fi nevoiti, probabil, sa plateasca o taxa de poluare mai mare decat detinatorii de autoturisme noi.
 
"Eu am sa merg pe principiul poluatorul plateste. Deci nu avem nevoie de masini second-hand in Romania care sa fie aduse si dupa aceea sa mai si dam bani ca sa le casam. Probabil ca vom avea o taxa mai mare pentru masinile vechi si care polueaza mai mult si vom analiza taxa in ceea ce priveste masinile noi, care sunt mai performante, care sunt Euro 5. Putem da mesaje clare, probabil in luna octombrie", a precizat ministrul Mediului, citat de incont.ro.
 
Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.
 
Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 15 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Exceptia a fost ridicata la inceputul acestui an.
 
Guvernul estimeaza ca va colecta in acest an din taxa de poluare pentru autovehicule o suma totala de 1,65 miliarde lei, un nivel similar prognozei pentru 2009, dar cu peste 1 miliard de lei mai mult decat incasarile efective inregistrate pana la sfarsitul anului trecut, scrie incont.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
39

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
99

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
311

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...