Sute de fermieri botoșăneni vizați de un control al APIA

Sute de fermieri botoșăneni vizați de un control al APIA
Din 19 septembrie Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA)  -  Centrul judetean Botosani a demarat controlul în teren pentru cererile de subvenții depuse în campania 2016.

În acest an numărul fermierilor botosanenii selectați la control este de 576, corespunzator unei suprafete  de 60739.38 hectare,ce cuprinde  25041 parcele .

Fata de anul trecut,  eșantionul  de control de anul acesta este de cca. 5 ori mai mare.
In acest scop,Serviciul de control pe teren a desemnat 12 echipe de functionari cu atributii  ferme in acest sens,urmmand ca in caz de necesitate sa se suplimenteze acest efectiv pentru ca  platile catre fermieri  sa se faca la termenele fixate de conducerea Agentiei. 

Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru control, inclusiv parcelele declarate de fermier şi are ca principale actiuni  următoarele :
- eligibilitatea pentru schema unică de plată pe suprafață (SAPS) a suprafeţei declarate a parcelelor agricole și verificarea menţinerii/activităţii minime 
- verificarea clauzei “fermierului activ, acolo unde este cazul
- conformitatea cu suprafaţa minimă a parcelei agricole;
- utilizarea declarată a suprafeţei în limitele prevăzute de regulament (pajişti permanente, sprijin cuplat pe suprafaţă, diversificarea culturilor, etc.) inclusiv tipurile de suprafeţe agricole declarate (adică păşune permanentă, teren arabil, cultură permanentă);
- alte condiţii stabilite pentru a asigura faptul că parcelele declarate sunt într-adevăr parcelele pentru care fermierul este îndreptăţit să solicite sprijin, cât şi declararea tuturor parcelelor;
- respectarea tuturor obligaţiilor privind practicile de ecologizare sau echivalente ce trebuie avute în vedere de către beneficiar, în funcţie de schema accesată;
- unde este cazul, conformitatea cu limitele stabilite pentru exceptarea de la înverzire;
- realizarea obligatorie a unei schiţe pentru fiecare parcelă măsurată
- executarea de fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului
- completarea unui Raport de control pe suport de hârtie.

Reprezentanții APIA verifică și dacă fermierii respectă regulile de ecocondiționalitate totală (SMR+GAEC) sau parțială (SMR1).

Ecocondiţionalitatea – ca parte componentă a Politicii Agricole Comune - este un mecanism care condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale (plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii, plăţi prin măsurile de dezvoltare rurală şi măsuri de piaţă), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranţa alimentară, sănă-tatea animalelor şi a plantelor, bunăstarea animalelor, precum şi menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu.
Ecocondiţionalitatea cuprinde două componente  pe care le verifica inspectorii APIA:
1. bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC-urile)
2. cerinţele legale în materie de gestionare(SMR-urile).

Potrivit art. 93 şi 94, respectiv Anexei II din Regulamentul nr. 1306/2013, fermierii care solicită sprijin financiar trebuie să respecte:

Cerinţele legale în materie de gestionare (13 SMR); Standardele privind Bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (7 GAEC-uri, referitoare la următoarele domenii:
• Mediu, schimbări climatice şi bune condiţii agri-cole ale terenurilor;
• Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănă-tatea plantelor;
• Bunăstarea animalelor.

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi directe trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).
Nerespectarea normelor privind ecocondiţionalitatea, ca urmare a unei acţiuni sau a unei omisiuni direct imputabile fermierului care a solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin în anul calendaristic în cauză, conduce la aplicarea sancţiunilor administrative, conform prevederilor art. 91 din Regulamentul (UE) nr.1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale prevăzute de regulamentul menţionat.

Fermierii selectaţi la controlul pentru ecocondiţionalitate şi măsuri de agromediu trebuie să prezinte următoarele documente complatate la zi: plan fertilizare; registru de evidenţă a tratamentelor cu produse pentru protecţia plantelor; bordero vânzare fân (dacă este cazul); bordero înstrăinare gunoi de grajd (dacă este cazul); caietul de agromediu (dacă este cazul); calendar de interdicţie; acte de reglementare privin protecţia mediului (daca este cazul).

Comunicat de presă APIA Botoșani
           

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bilete mai scumpe la transportul în comun în municipiul Botoşani

Sâmbătă, 21 Iulie 2018
1580

În şedinţa ordinară de joi, consilierii municipali vor dezbate şi aproba două proiecte de hotărâre ce vizează majorare tarifelor de transport cu maxi- taxi şi cu tramvaiul.Eltr...

Accident la Baisa! Un conducător auto a ajuns în spital, rănit grav FOTO

Sâmbătă, 21 Iulie 2018
1669

Primele informaţii arată că în accident au fost implicate un autoturism Audi, înmatriculat în Franţa, şi un microbuz înmatriculat în Botoşani. Un pasager din Audi a...

Recompense financiare pentru elevii de 10

Sâmbătă, 21 Iulie 2018
540

Este vorba de olimpicul Ştefan Bălăucă, absolvent al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", care şi-a echivalat probele la Bacalaureatul Olimpicilor cu medaliile obţinute la Olimpiadele interna...