Suprapuneri de lucrări, conflicte din cauza fondurilor- proiectul Nova Apaserv înregistrează întârzieri în două aglomerări urbane

Programul de extindere şi reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare înregistrează întârzieri foarte mari, deşi termenul de finalizare a lucrărilor este chiar luna septembrie.

Suprapuneri de lucrări, conflicte din cauza fondurilor- proiectul Nova Apaserv înregistrează întârzieri în două aglomerări urbane

Într-un răspuns la o interpelare a consilierului judeţean Gheorghe Sorescu, Nova Apaserv admite întârzierile enorme în derularea programului de reabilitare şi extindere a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare. În municipiul Dorohoi se înregistrează cele mai mari întârzieri.

"Procentul fizic de realizare a lucrărilor este de 28.07%, iar cel de realizare valorică este de 5,89%. Valoarea contractului semnat este de 78.6 milioane de lei, iar termenul de finalizare a Contractului este în luna septembrie 2017", se arată în răspunsul Nova Apaserv la solicitarea alesului judeţean.

Contractul privind extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în aglomerarea Dorohoi a fost semnat în iunie anul trecut între Nova Apaserv şi firma Ludwig Pfeiffer Timişoara, iar în iulie a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Deşi antreprenorul coordonează 12 subcontractori, respectiv 15 echipe de lucru, există un blocaj major, determinat de suprapunerea proiectului cu cel de reabilitare rutieră a străzilor din Dorohoi.

Mai exact, Primăria Municipiului Dorohoi a implementat proiectul "Reabilitare şi modernizare urbană în municipiul Dorohoi", cu finanţare în cadrul POR 2007- 2013 şi prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, finalizarea proiectului având loc în decembrie 2015. Or acum este condiţionată emiterea avizelor de spargere şi de modificare a soluţiei tehnice iniţiale, aşa cum a fost stabilită prin hotărâre de Consiliu Local. Mai mult, şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri reguză să emită autorizaţia de spargere a drumului pentru DJ 292 spre Broscăuţi, fiind astfel condiţionată reţeaua de apă pe alte trasee.

Riscul prevăzut de operatorul de apă este nîncadrarea în termen, dar lucrările, dacă s-ar fi respectat calendarul programului, ar fi trebuit să se termine în 2014, nu în 2017. Numeroasele contestaţii dar şi semnarea cu mare întârziere a contractului au dus la situaţia din prezent.

O situaţie similară este şi la Flămânzi unde, la fel, primăria a tot aşteptat demararea lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelei, dar cu aceasta întârzia, s-a apucat de propriul proiect, de modernizare a drumurilor. Concret, prin proiectul "Reabilitare infrastructură drumuri şi poduri în oraşul Flămânzi" cu finanţare tot prin POR 2007- 2013, s-au reabilitat şi asfaltat tronsoane de drumuri pe nouă străzi din oraş, pe o lungime totală de 10 kilometri, reprezentând însă 15% din proiectul Nova Apaserv. Pe aceste străzi sunt prevăzute a se realiza conducte de apă şi canalizare.

Numai că problematica eligibilităţii cheltuielilor suplimentare a întârziat luarea unor decizii privind executarea lucrărilor pe aceste străzi, dret urmare au apărut aceste întârzieri. "Progresul fizic pe contractul de lucrări este de 50,30%, iar progresul financiar este de 34,26%. Durata iniţială de execuţie a fost de 20 de luni, dar ulterior a fost prelungită până în decembrie 2017", spun reprezentanţii Nova Apaserv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
52

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
37

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
40

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...