Suntem o ţară de oameni cu diplome false. Cum am ajuns aici?

Suntem o ţară de oameni cu diplome false. Cum am ajuns aici?

   www.capital.ro

Sancțiunile din noua lege a educației, dar și folosirea la scară mai largă a softurilor anticopiat au făcut viață grea zecilor de site-uri care comercializează lucrări de diplomă. Însă industria plagiatului nu moare. Doar se repliază.

"Pot realiza o lucrare originală, de 50 de pagini plus cuprins, bibliografie și anexe la prețul de 500 de lei. Aveți garanția calității și originalității textului, deci implicit nota va fi bună. Tariful este un pic mai mare decât ce întâlniți pe net, pentru că eu nu copiez, scriu de la zero, mă documentez în bibliotecă și la institute de specialitate, fac treabă serioasă, ca pe vremuri", spune zâmbind Diana S., proprietarul unuia dintre zecile de site-uri care comercializează lucrări de diplomă pentru licență și de disertație pentru masterat sau, culmea, chiar și pentru doctorat. În vederea realizării acestui articol am contactat o bună parte din administratorii site-urilor cu acest tip de activitate, iar tarifele cerute pentru aceeași lucrare (de 50 de pagini, pe o temă banală din sfera filologiei) au variat între 50 și 1.500 de lei.

Iată unul dintre răspunsurile cele mai relevante pentru nivelul la care se lucrează în această "industrie": "Noi avem un sistem care vă oferă siguranță maximă. Imediat ce am terminat un capitol, vi-l trimitem complet în format PDF securizat pentru a-l vizualiza, astfel aveți garanția că v-am realizat materialul și vedeți calitatea acestuia. Apoi ne achitați suma aferentă capitolului respectiv, iar noi vă trimitem varianta Word pentru a merge la profesorul îndrumător și a ne semnala eventualele modificări, iar acestea nu costă nimic suplimentar. Totodată, majoritatea facultăților au implementat un program prin care verifică originalitatea lucrărilor, motiv pentru care, pentru a vă asigura de calitatea lucrărilor, am achiziționat și acest program și fiecare capitol pe care vi-l trimitem va fi însoțit de rezultatele căutării acestui program. Suma este de 1.500 de lei".

Ulterior, am apelat-o telefonic pe doamna care transmisese răspunsul de mai sus, de data aceasta în calitate de jurnaliști, și, sub promisiunea menținerii anonimatului, a detaliat câteva dintre dedesubturile acestui business. "Până acum, nu am avut niciodată probleme cu poliția. Asta și pentru că am încercat să fac totul legal și, prin termenii și condițiile site-ului, am degrevat toată responsabilitatea către cumpărător".

Iar cumpărătorii nu sunt puțini: "În ultima vreme am fost contactată de cel puțin un doritor în fiecare zi. Unul dintre motive e că foarte mulți studenți au fost păcăliți de alte site-uri. Mi-au spus unii că au plătit patru milioane pentru o lucrare, iar după ce au trimis banii nu au primit nimic la schimb. Dar ei nu se gândesc că nu e posibil să fie serios un site care-ți promite o lucrare originală pe bani atât de puțini?".

Așa cum afirmă majoritatea proprietarilor de de site-uri, și în acest caz ni se spune răspicat că "noi nu încurajăm plagiatul, ci doar oferim niște modele, iar felul în care le utilizează fiecare e treaba lui". Nu trebuie să fii detectiv ca să-ți dai seama că dacă n-ar fi vorba decât de niște modele, studenții s-ar putea ghida și doar după varianta securizată. În realitate, e vorba de vânzarea unor lucrări gata făcute. Surpriză, doamna citată mai sus are de gând să acceseze și fonduri europene pentru acest proiect. "Sunt singură, lucrez doar cu colaboratori, iar venitul obținut, sincer vă spun, nu e prea mare. Cu un proiect de consultanță educațională din fonduri comunitare, m-aș putea dezvolta mult mai rapid". Și să facă față astfel mai bine concurenței.

 

De ce nu se sperie nimeni

Vechea lege a educației nu conținea nicio referire la traficul cu lucrări. În noua lege din 2011 se interzice "comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor" al unei astfel de opere. Fapta e contravenție, trebuie depistată de Poliție și se soldează cu amendă de la 5.000 la 50.000 de lei. Riscurile pentru studenții care apelează la astfel de tertipuri sunt, însă, mult mai mici.

 

Material complet pe capital.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
52

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
190

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
90

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...