SUA critica dur superimunitatea romaneasca. CE avertizeaza Romania

SUA critica dur superimunitatea romaneasca. CE avertizeaza Romania
Ambasada SUA critica modificarile aduse marti Codului Penal, care ofera alesilor o superimunitate. Acest lucru vine dupa reactia Ambasadei Olandei la Bucuresti, dar si a Comisiei Europene care a anuntat ca acest lucru se va reflecta in raportul MCV.

"Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri in Camera Deputatilor ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania. Este foarte descurajant ca aceste modificari au fost adoptate fara nicio consultare, nicio dezbatere si nicio ocazie pentru ca reprezentantii autoritatii judecatoresti sau membrii societatii civile sa se pronunte in legatura cu amendamentele propuse", spune ambasada SUA intr-un comunicat.

"Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru toti investitorii, atat locali cat si straini, cand iau in calcul unde sa investeasca", mai precizeaza misiunea diplomatica.

Pozitia Comisiei Europene privind amendamentele la Codul Penal din Romania va fi reflectata in raportul MCV din luna ianuarie, a declarat, astazi, purtatorul de cuvant Mark Gray, adaugand ca oficialii de orice fel trebuie sa se supuna regulilor referitoare la coruptie si conflict de interese.

"Nu am vazut legea care a fost votata ieri seara (mar?i, n.r.) in Parlamentul Romaniei (....) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau parti din aceasta lege. Dar e important de spus ca atunci cand vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese si integritate, acestea sunt acoperite, impreuna cu aplicarea regulilor in materie de coruptie, in cadrul MCV si vor fi abordate in urmatorul raport pentru Romania, care urmeaza sa fie adoptat de catre Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse si acesta (raportul MCV) va fi cadrul in care Comisia Europeana va avea o pozitie detaliata", a precizat Mark Gray, la briefingul de presa.

Purtatorul de cuvant al CE a mai spus ca oficialii trebuie sa se supuna regulilor privind coruptia si conflictul de interese.

"Am subliniat in rapoartele precedente - si cred ca pozitia Comisiei Europene este clara - ca atunci cand e vorba de oficiali care detin functii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie sa se supuna regulilor in materie de coruptie si conflict de interese. Principiul potrivit caruia toti cetatenii sunt egali in fata legii este foarte important pentru CE", a spus Gray.

Întrebat daca expertii CE aflati la Bucuresti la sfarsitul lunii trecute, in pregatirea raportului MCV, au fost informati in legatura cu aceste schimbari, purtatorul de cuvant al CE a declarat ca amendamentele la Codul Penal nu au fost mentionate de catre oficialii romani.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
58

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
39

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
44

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...