Studentii care vor sa voteze ar putea circula gratuit cu trenul in ziua alegerilor

Studentii care vor sa voteze ar putea circula gratuit cu trenul in ziua alegerilor
Ministerul Transporturilor intentioneaza sa ofere transport gratuit cu trenul elevilor si studentilor care vor sa voteze la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Propunerea este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta al ministerului, care sustine ca impactul bugetar este estimat la 22,5 milioane de lei, adica in jur de cinci milioane de euro, anunta ziare.com.

Impactul bugetar a fost calculat luand in considerare faptul ca circa 50% dintre studenti vor efectua calatoria dus-intors, iar valoarea medie a unui bilet este de 90 lei. Banii vor proveni de la bugetul de stat. Mentionam ca, in prezent in invatamantul de stat si privat exista aproximativ 520.000 de studenti.

Ministerul vrea sa ia aceasta masura in conditiile in care alegatorii din Romania pot vota doar la sectia la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta.

Reprezentantii ministerului sustin ca, in lipsa acestei gratuitati, "elevii si studentii care isi desfasoara studiile in alta localitate decat cea de domiciliu nu isi vor putea exercita dreptul de vot".

Asta pentru ca "deplasarea la sectiile de votare din localitatea de domiciliu este destul de greoaie si necesita resurse financiare, de care elevii si studentii nu dispun", se arata in motivarea proiectului de ordonanta.

Masura vizeaza biletele pentru trenuri regio si interregio, la clasa a II-a, in perioada 10-11 decembrie 2016. Aceste bilete ar urma sa fie procurate de la casele de bilete ale statiilor, pe baza actului de identitate si a carnetului de elev/student vizat  pentru anul in curs. Este obligatorie procurarea atat a biletului pentru dus, cat si pentru intors.

Calatoria de intoarcere se va face in ziua de 11 decembrie, astfel incat pe 12 decembrie, care pica luni, elevii si studentii sa fie prezenti la cursuri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
72

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
167

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
237

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...