Ştii să îţi alegi avocatul potrivit? Ce riscăm atunci când ne punem viaţa în mâna unui străin

Ştii să îţi alegi avocatul potrivit? Ce riscăm atunci când ne punem viaţa în mâna unui străin
Botoşani. Nu este zi lăsată de la Dumnezeu în care holul Judecătoriei să nu se umple de oameni de vârste diferite, cu probleme diferite, veniţi să-şi caute dreptatea. Dreptatea lor! Cei mai tineri au de rezolvat divorţuri, pentru că nu au reuşit să se înţeleagă la mediatori, cei mai vârstnici luptă pentru terenuri, proprietăţi, curţi, anexe gospodăreşti.

Unii varsă lacrimi amare pentru că nu reuşesc să convingă judecătorii că ei sunt deţinătorii adevărului, alţii speră ca minciuna pe care au spus-o la instanţă să nu fie depistată şi să ajungă să înfunde puşcăria cine-ştie-pentru-ce sau pentru cine.

Majoritatea justiţiabililor îşi caută avocatul pe internet, cere referinţe, mai întreabă pe unul, pe altul, vine la instanţă, analizează tabelul cu avocaţi şi ce competenţe are fiecare, să nu se trezească cu vreo "nefăcută".

Alţii vin cu numele avocatului pe care trebuie să-l caute scris pe o hârtiuţă de o cumătră, o vecină, o cunoştinţă care, la rândul ei, a avut de-a face cu "doamna oarbă cu balanţă" şi aşa a aflat care-i bun, care-i mai luptător. Îşi pregătesc bănuţii cu mare grijă, fac economii, strâng cureaua şi asta pentru că tarifele pornesc de la minimum 500 de lei, cel mai "ieftin" proces, şi ajung şi la câteva mii de lei, depinzând de miza procesului şi dacă e vorba de agenţi economici.

Cert este că şi unii şi alţii îşi "angajează" avocaţi, de teamă că singuri nu se vor putea reprezenta aşa cum trebuie şi ar putea pierde. Apoi încep regretele. Şi asta pentru că au impresia că îşi plătesc degeaba avocatul, că nu se implică trup şi suflet în cazul lor, că nu le citesc dosarele şi aşa mai departe.

Cine are dreptul să profeseze avocatura

Avocaţii sunt foarte diferiţi, ca pregătire, ca experienţă, ca specializare, ca modalitate de abordare a cazurilor, dar şi ca tipologie umană. De aceea este bine să ştim foarte bine ceea ce dorim prin demersul nostru juridic, dacă ne aflăm în faţa profesionistului dorit şi cât de compatibil este cu cazul.

Înainte de a vedea care ar fi aceste aspecte, trebuie înţelese şi reţinute nişte repere esenţiale. Calitatea de avocat o pot avea doar persoanele înscrise în tabloul baroului din care fac parte. De aceea, se impune necesitatea de a verifica avocatul ales în Tabloul avocaţilor pentru a ne convinge că, pe de o parte, persoana aleasă este cu adevărat de profesie avocat.

Pentru a ajunge la această profesie, absolventul de Drept trebuie să parcurgă perioada de stagiatură şi apoi să fie admis în Barou în urma unui examen. În acest an, toţi candidaţii botoşăneni au fost respinşi.


Poveştile nedreptăţiţilor

Tanti Anica a venit şi săptămâna trecută la oraş şi deşi se mişcă greoi, ajutată de cârjă, nu renunţă cu una cu două la ceea ce ea consideră că e drept şi corect.

"Copiii din prima căsătorie a soţului meu, care a murit, au vrut să facă gard între casa mea şi casa lor. Nu am avut nimic contra, am zis că dacă aşa vor ei, să facă cum vor. Au tras gardul în larg în partea lor, iar pe mine m-au lăsat cu o bucăţică de loc acolo. Nici o căruţă nu intră în bucata mea de curte, iar dacă vreau să-mi iau lemne nu am cum să le duc în magazie. Am dat bani la avocat, am avut un termen şi mi-a spus domnul să mai vin la Botoşani. Da' uite că nu are timp de mine şi am venit şi acu' o săptămână şi tot stau şi aştept să mă întâlnesc cu el", îşi varsă amarul bătrânica.

Un domn este nemulţumit de sistemul judiciar în general, de modul cum se face dreptate în particular. Povesteşte că a ajuns în situaţia ingrată de a lupta împotriva propriului frate pentru o moştenire. A durat mult până s-a înregistrat procesul, a durat mult până s-a dat prima sentinţă. A făcut apel şi acum urmează primul termen.

Nu a fost mulţumit de cât a câştigat pentru că, spune el, şi-a îngrijit părinţii în timp ce fratele era departe iar moştenirea tot în două s-a împărţit.

"Bani, bani, bani. Dai bani şi avocatului, dai bani şi expertului, dai bani peste tot şi tot cu nimic nu te alegi. M-a deranjat abordarea avocatului, nici nu a folosit toate probele pe care i le-am pus la dispoziţie pentru că i-am dat chitanţe, facturi, trimiteri la medici. A făcut fâl-fâl cu ele, nu a fost deloc convingător", susţine el.

Nemulţumiţi de avocaţi sau de judecători sunt chiar şi unii avocaţi.

"Orice pădure are uscăturile ei, iar realitatea asta există şi între noi, avocaţii. Avem colegi care, fiind foarte ocupaţi cu alergatul de la un proces la altul, întârzie mult procedurile şi judecata. Alţii sunt foarte agresivi, răi de gură, nu dau doi bani pe noi, colegii lor, se trag de şireturi cu judecătorii, nu au nicio problemă. Şi nu, nu le putem face plângere la Barou, pentru că acolo sunt tot colegi de-ai noştri care formează comisia de disciplină şi parcă ţi-e şi jenă să te duci să te plângi de atitudinea unui coleg. Cunosc avocaţi care refuză să intre în sală cât înăuntru se află un anume coleg sau colegă. Nu putem decât să închidem ochii şi să ne vedem de treabă, încercând să-i evităm, pe cât posibil, pe cei ce nu ne plac", declară unul dintre ei, sub protecţia anonimatului.

Că există unele probleme, o admit până şi reprezentanţii Baroului Botoşani, însă este de remarcat faptul că nimeni nu-şi asumă o critică la adresa unui confrate. Avocatul Simona Bosovici, reprezentantul Baroului Botoşani, susţine că singurele cazuri de "indisciplină" analizate au avut ca subiect restituirea unor onorarii. 

"Cel puţin în ultima perioadă nu am avut reclamaţii la adresa colegilor noştri, iar cererile de restituire s-au soluţionat rapid. Că se plâng unii clienţi de prestaţia avocaţilor... În contractele de asistenţă judiciară se arată că avocatul acordă asistenţă judiciară, nu există angajament faţă de client că va câştiga un proces pentru că nu depinde exclusiv de prestaţia avocatului. Până la urmă, toţi sperăm în dreapta judecată", declară av. Simona Bosovici.

Teoretic, un avocat poate fi sancţionat

Activitatea avocaţilor nu poate fi incriminată, în sensul pretinselor infracţiuni de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, întrucât legea a prevăzut pentru existenţa acestora un subiect activ calificat, care trebuie să fie funcţionar public, calitate pe care avocaţii nu o au, astfel că nu pot fi eventuali făptuitori ai acestei categorii de infracţiuni.

Nemulţumirile oricărei persoane referitoare la prestaţia avocaţilor pot fi invocate în condiţiile Legii nr. 51/1995, la baroul din care aceştia fac parte.

De exemplu, articolul 38 din Legea 51 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, arată că avocatul este dator sa studieze temeinic cauzele care i-au fost încredinţate, angajate sau din oficiu, să se prezinte la fiecare termen la instanţele de judecată sau la organele de urmărire penală ori la alte instituţii, conform mandatului încredinţat, să manifeste conştiinciozitate şi probitate profesională, să pledeze cu demnitate faţă de judecători şi de părţile din proces, să depună concluzii scrise sau note de şedinţă ori de câte ori natura sau dificultatea cauzei cere aceasta sau instanţa de judecată dispune.

Problema este că e foarte greu de dovedit că avocatul nu şi-a făcut treaba pentru care a fost angajat şi că a respectat legea, cu obligaţiile sale. De exemplu, dacă furnizăm mai multe probe avocatului pentru a fi prezentate la instanţă şi remarcăm că acest lucru nu s-a întâmplat, avem o mică posibilitate de a le aduce totuşi la cunoştinţa judecătorului, atunci când, în calitate de pârât sau reclamant, avem dreptul la cuvânt.

Mai mult, tot în legea ce guvernează avocatura, se arată că avocatul nu poate asista sau reprezenta părţi cu interese contrare în aceeaşi cauză sau în cauze conexe şi nu poate pleda împotriva părţii care l-a consultat mai înainte în legătură cu aspectele litigioase concrete ale pricinii.

Altfel spus, dacă am solicitat consultanţa unui avocat căruia i-am povestit amănunte din speţa noastră, el nu are voie să reprezinte partea adversă, folosind astfel informaţiile pe care i le-am furnizat.

În tot cazul, indiferent că într-un proces suntem câştigători sau perdanţi, trebuie să fim conştienţi că urmează un apel sau un recurs.

 

Spune-ne opinia ta