Stii de unde vin "vorbele din popor"?

Stii de unde vin "vorbele din popor"?
Îți sunt foarte cunoscute și obișnuiești să le spui "vorbe din popor". Numai că și poporul le-a preluat, de-a lungul timpului, din Cartea Cărților. Iată de unde provin expresiile și zicalele atât de cunoscute:

Tarâna esti si in tarâna te vei intoarce (lat. Memento, homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris) (Geneza 3,19): In sudoarea feței tale sa-ti manânci pâinea, pâna te vei intoarce in pamânt, caci din el ai fost luat; caci tarâna esti si in tarâna te vei intoarce.

Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte (Exodul, 21,23-25): Dar daca se intâmpla o nenorocire, vei da viata pentru viata, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mâna pentru mâna, picior pentru picior, arsura pentru arsura, rana pentru rana, vânataie pentru vânataie.

Vitelul de aur (Exodul, 32,3-4): Si toti si-au scos cerceii de aur din urechi, si i-au adus lui Aaron. El i-a luat din mâinile lor, a batut aurul cu dalta, si a facut un vitel turnat.

Tap ispasitor (Leviticul, 16,20-21): Când va ispravi de facut ispasirea pentru sfântul locas, pentru cortul intâlnirii si pentru altar, sa aduca tapul cel viu. Aaron sa-si puna amândoua mâinile pe capul tapului cel viu, si sa marturiseasca peste el toate faradelegile copiilor lui Israel si toate calcarile lor de lege cu care au pacatuit ei; sa le puna pe capul tapului, apoi sa-l izgoneasca in pustie.

Ca mielul la taiat (Isaia, 53,7): Când a fost chinuit n-a deschis gura deloc, ca un miel care-l duci la taiat, si ca o oaie muta inaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.

Totul este desertaciune (lat. Vanitas vanitatum, et omnia vanitas) (Eclesiastul 1,2): O, desertaciune a desertaciunilor, zice Eclesiastul, o, desertaciune a desertaciunilor ! Totul este desertaciune.

Nimic nou sub soare (lat. Nihil nove sub sole) (Eclesiastul 1,10, dupa Solomon): Daca este vreun lucru despre care s-ar putea spune: Iata ceva nou !, de mult lucrul acela era si in veacurile dinaintea noastra.

Mâncati, beti si va veseliti (Eclesiastul 8,15, dupa Solomon): Am laudat petrecerea, pentru ca nu este alta fericire pentru om sub soare decât sa manânce, sa bea si sa se veseleasca.

Sabie cu doua taisuri (Pildele si proverbele lui Solomon 5,3-4): Caci buzele femeii straine strecoara miere, si cerul gurii ei este mai lunecos decât untdelemnul; dar la urma este amara ca pelinul, ascutita ca o sabie cu doua taisuri.

A pazi ceva ca lumina ochilor (Pildele si proverbele lui Solomon 7,2): Tine sfaturile mele, si vei trai; pazeste invataturile mele ca lumina ochilor.

Cine sapa groapa altuia (Pildele si proverbele lui Solomon 26,27): Cine sapa groapa altuia cade el in ea, si piatra se intoarce peste cel ce o pravaleste.

Domnul a dat, Domnul a luat (Hiob 1,21) Iadul este pavat cu intentii bune (Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah Eclesiasticul)

Cine are urechi de auzit, sa auda (zicala se gaseste in mai multe pasaje ale Bibliei)
 
Ca vocea profetului in desert (lat. Vox clamatis in deserto) (Matei 3,3): Ioan acesta este acela care fusese vestit prin proorocul Isaia, când zice: Iata glasul celui ce striga in pustiu.

A separa bobul de neghina (Matei 3,12): Acela isi are lopata in mâna, isi va curati cu desavârsire aria, si isi va strânge grâul in grânar; dar pleava o va arde intr-un foc care nu se stinge.

Ferice de cei saraci cu duhul (lat. Beati pauperes spiritu) (Matei 5,3): Ferice de cei saraci in duh, caci a lor este imparatia cerurilor !

Da si celalalt obraz (Matei 5,38-39): Ati auzit ce s-a zis: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Dar, eu va spun: sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-l si pe celalalt.

Nu stie stânga ce face dreapta (Matei 6,3): Ci tu, când faci milostenie, sa nu stie stânga ce face dreapta.
 
A vedea si bârna din propriul ochi (Matei 7,3-4). De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau, si nu te uiti cu bagare de seama la bârna din ochiul tau ? Sau, cum poti zice fratelui tau: lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau si când colo tu ai o bârna intr-al tau ?

A arunca margaritare porcilor (lat. Margaritas ante porcos) (Matei 7,6): Sa nu dati câinilor lucrurile sfinte, si sa nu aruncati margaritarele voastre inainte porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare, si sa se intoarca sa va rupa.

Cereti, si vi se va da ! (Matei 7,7): Cereti si vi se va da; cautati si veti gasi; bateti si vi se va deschide.

Lup in blana de oaie (Matei 7,15): Paziti-va de prooroci mincinosi. Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinlauntru sunt niste lupi rapitori.

Nimeni nu e profet la el acasa (lat. Nullus propheta in patria) (Matei 13,54-57): Isus a venit in patria sa, si a inceput sa invete pe oameni in sinagoga; asa ca cei ce-l auzeau, se mirau si ziceau: De unde are el intelepciunea si minunile acestea? Oare nu este el fiul tâmplarului ? Nu este Maria mama lui ? Si Iacob, Iosif, Simon si Iuda, nu sunt ei fratii lui ? Si surorile lui nu sunt toate printre noi ? Atunci de unde are el toate lucrurile acestea ? Si gaseau astfel in el o pricina de poticnire. Dar Isus le-a zis: Nicaieri nu este pretuit un profet mai putin decât in patria lui si in casa lui.

Multi chemati, putini alesi (lat. Multi sunt vocati, pauci vero electi) (Matei 20,16): Tot asa, cei din urma vor fi cei dintâi, si cei dintâi vor fi cei din urma; pentruca multi sunt chemati, dar putini sunt alesi.

Dati Cezarului ce este a Cezarului (Matei 22,20-21): El i-a intrebat: chipul acesta si cuvintele scrise pe el, ale cui sunt ? Ale Cezarului, i-au raspuns ei. Atunci el le-a zis: Dati Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.

In sânul lui Avraam (Luca 16,22): Cu vremea saracul a murit; si a fost dus de ingeri in sânul lui Avraam.

Toma necredinciosul (Ioan 20,27): Apoi a zis lui Toma: Adu-ti degetul incoace, si uita-te la mâinile mele; si adu-ti mâna, si pune-o in coasta mea; si nu fi necredincios, ci credincios.

Radacina tuturor relelor (Epistola intâia a lui Pavel catre Timotei, 6,10): Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta, si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
40

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
309

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
333

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...