Stiai ca fiscul nu iti poate lua locuinta de familie? Iata cum te poti apara de executarea fiscala

Nu de putine ori, indeosebi pentru impozite si taxe locale, dar si datorii la ANAF, la sfarsit de an primim somatii si popriri pe conturi, iar pentru cei care au acumulat datorii serioase la fisc procese verbale de sechestru pe imobilele aflate in proprietate si poate cel mai grav licitatii publice.

Stiai ca fiscul nu iti poate lua locuinta de familie? Iata cum te poti apara de executarea fiscala

   Foto: Ziare.com

Nu este obligatoriu ca somatiile sa fie trimise intr-o anumita perioada, fixa, ci atunci cand inspectorul fiscal identifica datoria pe rolul dvs. si urmareste recuperarea acesteia.

Exact ca in cazul executarii silite pe procedura instituita de catre codul de procedura civila, codul de procedura fiscala prevede si el suspendarea executarii silite si alte metode de aparare impotriva executarilor silite incepute impotriva debitorilor cu datorii fiscale.

Printr-un set de intrebari, vom incerca sa le raspundem si astfel sa lamurim pe deplin situatia si poate ceea ce este mai important si anume:

Ce trebuie sa fac in cazul in care ma executa silit fiscul?

Toate deciziile si somatiile emise de catre ANAF sunt titluri executorii, la fel si somatiile emise de catre Directiile de Taxe si Impozite Locale, astfel incat fiscul (la modul general) nu are nevoie de incuviintarea instantei de judecata pentru a ne popri conturile sau pentru a scoate la vanzare bunurile imobile ale debitorilor fiscali.

Nu de putine ori, asa cum am aratat, acelasi fisc este supus si "erorilor", sa nu le numim abuzuri, iar in acel moment trebuie sa cunoasteti ca puteti contesta executarea silita, dupa normele indicate de catre codul de procedura fiscala.

De exemplu, ANAF nu are dreptul sa perceapa dobanzi fiscale, asa cum gresit au facut cei de la ANAF in dese randuri in spetele analizate de catre noi, iar intr-un asemenea caz debitorul trebuie sa stie ca poate contesta cu succes orice tip de act de executare inceput, nu insa fara procedura prealabila.

Primul pas pe care trebuie sa il urmam este sa ne adresam unui profesionist in vederea stabiliri in mod clar a planului de contestatie impotriva executarii silite.

Asa cum arata si codul de procedura fiscala, persoanele interesate pot face contestatie impotriva oricarui act de executare efectuat cu incalcarea prevederilor codului de procedura fiscala, de catre organele de executare silita, precum si in cazul in care aceste organe refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii.

Imi poate vinde fiscul casa, daca am datorii la stat? Află răspunsul aici...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...