Statul roman, facut KO de o botosaneanca!

Statul roman, facut KO de o botosaneanca!
Piciorul rupt al unei botosanence ar putea da peste cap tot sistemul asigurarilor de sanatate! Femeia a intentat proces pentru plata integrala a concediului medical, fata de doar 75%, cat ii oferea statul.

Chiar daca parea ca se lupta cu morile de vant, botosaneanca a reusit sa obtina o decizie favorabila la Curtea de Apel Suceava. Institutiile chemate in instanta, de la Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pana la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Botosani, au pierdut in fata femeii care a cerut anularea unuia dintre articolele privitoare la decontarea concediilor de odihna si plata integrala a acestuia si a tuturor celor aflati in aceeasi situatie.

Decizia Curtii de Apel Suceava a fost deja atacata la Curtea Consitutionala, fiind vorba despre un articol al unui ordin comun al Ministerului Sanatatii si al CNAS. Daca botosaneanca va castiga si la Curtea Constitutionala, bugetul CNAS ar pierde milioane de euro in fiecare an.

"Curtea de Apel a anulat Articolul 31 din ordinul comun MS-CNAS. Este vorba despre normele de aplicare a ordonantei de urgenta privind concediile medicale. Daca se anuleaza, se va modifica pe cale de consecinta si ar trebui sa platim 100% toate concediile medicale platite cu 75% de la 1 ianuarie 2006. Insa avem incredere ca magistratii Curtii Constitutionale vor lua decizia corecta", a declarat Rodica Cociorva, sefa departamentului Juridic din cadrul CAS Botosani.

Miza acestui proces nu este atat de mare in cazul botosanencei care a stat cateva saptamani in concediu medical, insa problema va deveni foarte dificila atunci cand situatia se va generaliza.

Pastrarea deciziei de la Suceava ar insemna ca acest articol sa fie considerat neconstitutional, iar in Monitorul Oficial va fi republicat ordinul comun MS/CNAS.

Femeia a solicitat stabilirea nulitatii unui ordin al MS si CNAS, precum si a unei ordonante de urgenta a guvernului, plata integrala a concediilor medicale de care a beneficiat ea, dar si retroactiv pentru toti asiguratii din perioada 1 ianuarie 2006, precum si despagubiri morale si materiale de 5000 RON si daune moratorii si compensatorii de 200 RON pe zi la intarzierea de punere in executare a sentintei, care nu este inca data.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
32

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
19

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
24

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...