Statul ar putea infiinta centre speciale de ingrijire a copiilor cu varste intre 3 luni si 3 ani

Statul ar putea infiinta centre speciale de ingrijire a copiilor cu varste intre 3 luni si 3 ani
Un proiect de lege depus la Camera Deputatilor reglementeaza infiintarea mai multor tipuri de servicii de ingrijire si educare a copiilor cu varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani ai caror parinti muncesc. Totodata, proiectul introduce un cadru legal privind bonele si activitatea de baby-sitting.

Proiectul de lege a fost initiat ca urmare a faptului ca disponibilitatea serviciilor de ingrijire a copiilor pe timpul zilei ai caror parinti muncesc sau isi cauta de lucru este insuficienta, sau, in unele situatii, aproape inexistenta. Astfel, in prezent, principalele facilitati de ingrijire a copiilor pe timpul zilei sunt cresele si gradinitele. Insa, dupa anul 1989, numarul creselor a scazut dramatic. Daca in 1990 erau 840 de crese, in 2007 mai existau 272 cu un numar de 13135 de paturi, in conditiile in care numarul total al copiilor cu varste intre 3 luni si 3 ani era de 855339, la 1 iulie 2007.

Conform proiectului privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei, obligatia infiintarii si sustinerii serviciilor de zi pentru ingrijirea copiilor revine autoritatilor administratiei publice locale, care infiinteaza si finanteaza asemenea centre. In acest sens, autoritatile locale vor identifica nevoile existente la nivelul comunitatii si se vor asigura de indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru functionarea serviciilor de ingrijire pe timpul zilei.

De asemenea, printre obligatiile autoritatilor locale se numara si:
- stabilirea si aprobare aunor criterii de eligibilitate si prioritate la admiterea copiilor in aceste centre de ingrijire;
- evaluarea, monitorizarea si asigurarea functionarii serviciilor de ingrijire;
- comunicarea semestriala directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului date si informatii referitoare la activitatea serviciilor de zi.

Parintii vor plati o contributie, in functie de veniturile familiei

In ce priveste finantarea serviciilor de ingrijire a copiilor pe timpul zilei, pe langa banii din bugetul de stat, ai administratiei locale, sponsorizari sau fonduri nerambursabile, reprezentantii legali ai copiilor vor plati o contributie stabilita de Consiliul local, in functie de:
- numarul de copii din familie;
- venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului
- costul lunar de inscriere a copilului fata a depasi 30% din acesta.

Potrivit proiectului, plata se va putea face si cu tichetele de cresa.

Pe de alta parte, proiectul de lege prevede scutirea de la plata acestei contributii a persoanelor aflate in dificultate, scrie avocatnet.ro.

Totodata, proiectul prevede ca personalul de specialitate din centrele de ingrijire a copiilor pe timpul zilei sa fie format din absolventi de:
- invatamant preuniversitar cu profil pedagogic, sanitar, invatamant postliceal sanitar, invatamant universitar cu specializarea pedagogie, psihologie, psihopedagogie, sociologie, asistenta sociala, medicina;
- alte specializarea, dar care au urmat cursuri de ingrijire si educarea copilului ale furnizorilor de formare profesionala autoritati de Consiliul National de Formare Profesioanala a Adultilor sau au fost atestati ca asistenti maternali.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Versuri eminesciene într-o compoziție rock!

Marţi, 18 Decembrie 2018
73

La numai trei zile de la lansarea piesei, "O, rămâi" se află deja în topul preferințelor, ocupând locul 4 în TicTop100 rock. Pe YouTube, melodia a depășit 11.000...

Transferată la Iași în stare gravă, după o infecție căpătată în spital!

Marţi, 18 Decembrie 2018
116

Transferată de urgență la Iași! Femeia în vârstă de 79 de ani a fost diagnosticată cu infecție cu clostridium difficile, căpătată în Spitalul Județean Botoșani după...

Bebeluș luat de lângă mamă: Medicii s-au îngrozit când au văzut cum arată copilul!

Marţi, 18 Decembrie 2018
414

Vigilența unui medic de familie a salvat de la moarte un copilaș de numai trei luni. Medicul de familie din Manoleasa a observat că micuțul cântărește mai puțin decât atunci câ...