Statisticienii botoşăneni, la împlinirea a 157 de ani de la înfiinţarea instituţiei în România! FOTO

Statisticienii botoşăneni, la împlinirea a 157 de ani de la înfiinţarea instituţiei în România! FOTO
Cu mari emoţii, la aniversarea a 157 de ani de la înfiinţarea statisticii în România, statisticienii botoşăneni şi-au sărbătorit marţi ziua, ocazie cu care fiecare dintre invitaţii la eveniment şi-au amintit cât de importantă este această ştiinţă în tot ce înseamnă traiul cotidian.

"La 12 iulie 1859, Alexandru Ioan Cuza înfiinţa primul oficiu de statistică din Ţările Române. Era una dintre puţinele instituţii din Europa. Dionisie Pop Marţian, un mare statistician şi economist, iniţitoarul Şcolii Economice, pentru ca mai apoi primul director al Oficiului de Statistică, spunea următoarele: Credem cu seriozitate că statistica este pentru cei care o posedă, o preţioasă avere naţională. Statistica este singurul tămân sigur pe care un guvern prevăzător trebuie să-şi întemeieze tracţiunea reformelor sale. Nu sunt deloc cuvinte mari, în comparaţie cu istoria statisticii româneşti, cu evoluţiile sale şi realizările de peste ani. Statistica oficială românească se legitimează ca o instituţie robustă, o poziţie foarte bine consolidată în cadrul instituţiilor publice ale ţării, partenere, respectată şi temeinic integrată în sistemul statistic european", a declarat Valentin Popa, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică.

Oficialul a înnmânat diplome invitaţilor- fie ei reprezentanţii instituţiilor botoşănene şi parlamentari, fie omologi din judeţe ale regiunii Moldova şi chiar din Republica Moldova. Prezent la eveniment, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean şi cel care, în urmă cu trei ani, din postura de prefect al judeţului, îl învestea în funcţie pe Valentin Popa, după câştigarea concursului pentru funcţia de conducere a DJS, a rememorat momentele ridicării efective a sediului DJS, în acelaşi timp cu cel al Agenţiei de Protecţie a Mediului, acolo unde el îşi desfăşura activitatea.

Şeful CJ a accentuat însă faptul că Botoşaniul este cel mai bun, adresându-se musafirilor.

"Trebuie să pledăm pentru profesiile noastre. Botoşaniul este cel mai tare judeţ, are cel mai mare număr de personalităţi, 275 de mari personalităţi, începând cu Eminescu, Enescu, Luchian, Onicescu, după noi urmează Ţinutul Năsăudului şi Suceava, cu o încărcătură de mari personalităţi. Suntem judeţul cu cele mai multe lacuri de apă dulce, 171 de lacuri, pe model boieresc- boierii aveau câte două- trei lacuri pe domeniile pe car ele aveau, îşi scoteau cucoanele cu trăsura pe malul lacului şi le explicau cum e treaba cu agricultura. În mod sigur este o tradiţie boierească faptul că noi avem foarte multe lacuri în judeţul Botoşani.Dacă aveţi răbdare, timp de trei ore aş putea să vă vorbesc despre Botoşani, dar mă opresc aici şi vă mulţumesc!", a spus Costică Macaleţi, în zâmbetele tuturor oaspeţilor şi statisticienilor botoşăneni.

Senatorul Doina Federovici, aflat timp de un an şi jumătate la conducerea DJS, a apreciat sufletul statisticienilor botoşăneni şi profesionalismul lor, amintind că din poziţia de parlamentar a ajutat Institutul Naţional de Statistică atât în privinţa grilei de salarizare cât şi în accesarea de proiecte europene. Cuvinte de apreciere a avut şi deputatul Tamara Ciofu, de asemenea prezent la evenimentul de la DJS.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
75

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
85

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
117

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...