Spitalele mor, Bazac da 10 milioane euro pe 5 roboti

Spitalele mor, Bazac da 10 milioane euro pe 5 roboti

 ION BAZAC, ministrul Sanatatii  

Managerii spitalelor anunţă că mai au bani de salarii doar până la sfârşitul lui august. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii vrea să dea 10 milioane de euro pentru 5 roboţi chirurgicali.

Ministerul Sănătăţii urmează să folosească 10 milioane de euro, adică 1 la sută din bugetul său, pentru achiziţionarea a 5 roboţi chirurgicali. Aceşti roboţi de tip Da Vinci oferă mai mult confort bolnavilor, dar o operaţie ajunge să coste 10.000 de euro.

În acelaşi timp, în România există spitale care nu au medicamente sau maternităţi, cum este Polizu, care n-au aparate de ventilare indispensabile pentru nou-născuţi.

 În plus, managerii spitalelor au anunţat ieri la o întâlnire cu liderii Federaţiei Sanitas că banii pe care îi au ar mai ajunge pentru plata salariilor până la sfârşitul lunii august, dar sunt cazuri când fondurile se termină cu o lună mai devreme.

În aceste condiţii, ministrul Bazac declară că achiziţia roboţilor de 10 milioane de euro "pare utilă" şi se acoperă cu o comisie de 13 medici "pentru evaluare".

Probabil, comisia se va pronunţa după achiziţia roboţilor, având în vedere că termenul pentru primirea ofertelor este 13 iulie 2009.

Este vorba despre "un robot chirurgical platformă cu patru braţe, sistem video High Definition 3D, şi patru roboţi platformă cu patru braţe, sistem video standard 3D".

Întrebat dacă era necesară această investiţie, având în vedere că multe spitale din România nu au fondurile necesare pentru achiziţionarea de medicamente sau alte alimente pentru bolnavi, ministrul Sănătăţii spune că nici el nu ştie exact, dar pare utilă.

În acelaşi timp, în România sunt cazuri în care maternităţile nu au medicamente de bază sau aparate de ventilare, indispensabile pentru bebeluşii născuţi prematur, cum este cazul maternităţii Polizu. Şi la Spitalul din Ploieşti, bolnavii de cancer au fost trimişi acasă anul trecut, pentru că unitatea nu mai dispunea de medicamente, iar pacienţii au fost trimişi să-şi caute singuri citostaticele prin farmacii.

Totuşi, în situaţia în care medicii care folosesc roboţii chirurgicali şi, totodată, beneficiarii acestor echipamente vor decide că procurarea acestor aparate medicale este utilă, ministerul va da din banii publici.

"Le-am cerut medicilor să-şi asume responsabilitatea acestor achiziţii, chiar dacă cei care îi vor folosi sunt cei care fac această evaluare. Decizia îi obligă să fie responsabili", a precizat ministrul Bazac, care a spus că din această comisie fac parte prof. Irinel Popescu, prof. Mircea Beuran, prof. Dan Tulbure, prof. Şerban Bubenek, prof. Mihai Lucan.

Potrivit documentaţiei afişate pe site-ul guvernamental de licitaţii, roboţii urmează să ajungă la două spitale din Bucureşti şi la trei din ţară. (Gandul)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții ale Parchetului European la funcționari publici și la Agenția de Muncă Botoșani. Fraudă de 160.000 de euro!

astăzi, 12:57
100

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani au avut loc inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro....

Expoziția de grafică ”Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală” va fi vernisată la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:28
25

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12:00, la vernisajul expozi...

A plătit 2.000 de lei după ce a refuzat să achite taxa pentru toaletă într-o autogară din Botoșani!

astăzi, 11:46
163

Deoarece apelantul reclama producerea unei stări conflictuale, operatorul 112 a direcționat un echipaj de jandarmerie în vederea aplanării acesteia și luării măsurilor legale.Jandarmii...