Social-democrații din Consiliul Local și-au impus oamenii în comisiile de concurs pentru directori de școli din municipiul Botoșani

Social-democrații din Consiliul Local și-au impus oamenii în comisiile de concurs pentru directori de școli din municipiul Botoșani
Concursul pentru directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ, ce va avea loc în luna octombrie, tinde să se transforme tot mai mult într-unul cu miză politică. Astăzi a fost ultima zi în care trebuiau desemnați în comisiile de concurs reprezentanții autorităților administrației publice locale, fiind vorba de două persoane.

Social-democrații din Consiliul Local Botoșani au convocat o ședință de îndată în care au venit cu un proiect de hotărâre prin care au propus ca doi membri ai Consiliului Municipal să facă parte din aceste comisii, fiind vorba despre social-democrații Silvia Diaconu și Ioan Brânzei.

"Consiliul Local, conform metodologiei de concurs, va trebui să delege doi reprezentanți care vor face parte din comisia de concurs", a spus Daniela Vicol, cea care a dat citire proiectului de hotărâre și a făcut cele două propuneri în numele PSD.

Ioan Apostu, secretarul municipiului, a atras atenția că proiectul de hotărâre este în afara cadrului legislativ, motiv pentru care nu își va da avizul de legalitate.

"Hotărârea ar trebui să primească un aviz de legalitate din partea mea. Cum ați prezentat în acest moment nu am cum. Vreau să vă spun că în ceea ce privește componența comisiilor de concurs pentru funcțiile de director, Ordinul face trimitere la reprezentanții autorităților administrației publice locale, nu la reprezentanții Consiliului Local. La nivelul municipiului Botoșani avem două autorități ale administrației publice locale, Consiliul Local și primarul. Din punctul meu de vedere, numirea a doi reprezentanți ai Consiliului Local ca membri în această comisie de concurs este nelegală întrucât se face cu încălcarea competenței materiale a primarului de a-și desemna reprezentantul în comisia de concurs. Sunt obligat să vă atrag atenția asupra acestui viciu de legalitate", a explicat Ioan Apostu, secretarul municipiului Botoșani.

La rândul lor, mai mulți liberali au criticat faptul că nu li s-a pus la dispoziție anterior ședinței proiectul de hotărâre, acuzând consilierii PSD că prin acest demers nu fac altceva decât să politizeze și mai tare sistemul de învățământ.

"Astăzi faceți un ultim demers pentru a bloca ceea ce înseamnă un pas important în reforma adevărată a educației și anume eliminarea politicului din decizia școlii. faceți acest lucru, probabil la solicitarea conducerii dvs. Dvs. vă doriți să blocați acest concurs? Spuneți cadrelor didactice care se înscriu la concurs că asta este dorința dvs. sau poate cealaltă de fapt, să politizați excesiv tot ceea ce înseamnă învățământ. Aveți inspector școlar general, aveți inspectori de specialitate, lăsați școala directorilor care sunt profesioniști în management. E ultima șansă pentru a ajuta învățământul românesc", a spus Cătălina Lupașcu.

Propunerea social-democraților, care de altfel a și fost votată, întrucât dețin majoritatea în Consiliul Local, a fost ca doar cei doi consilieri, Brânzei și Diaconu, să facă parte din toate comisiile de concurs de la cele 30 de unități de învățământ din municipiul Botoșani. 

"Să fie la toate unitățile din municipiul Botoșani aceiași reprezentanți. Ne-am gândit la acest lucru deoarece deja din fiecare unitate sunt doi profesori, în total vor fi 60 de profesori, iar cu alți 60 pe care i-am propune ar face ca comisiile de concurs să aibă 120 de membri, ceea ce înseamnă mult mai mult decât posturile de director și ni se pare firesc să fie doar doi reprezentanți care să facă parte din toate comisiile de concurs", a precizat Daniela Vicol.

La rândul său, viceprimarul Cosmin Andrei a menționat: "Nu dorim o încălcare a legii, dorim să respectăm ordinul de ministru prin care trebuia să desemnăm persoanele pentru a participa la aceste comisii  pentru că așa a fost stabilit legat, iar blocada ar fi însemnat tocmai neparticiparea la vot, să nu fi desemnat aceste persoane. Nu facem decât să desemnăm".

Hotărârea de Consiliu Local, chiar dacă nu are viza de legalitate a secretarului, va ajunge și la Prefectură, rămânând de văzut dacă specialiștii de aici vor da viza de legalitate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autorităţile botoşănene au marcat Ziua Unirii cu depuneri de coroane şi defilări militare-FOTO

astăzi, 10:58
366

Ceremonialul, desfăşurat în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a început cu primirea oficialităţilor de către Garda de onoare.Fetele din Botoşani au inton...

Cea mai scăzută temperatură din această iarnă, din ţară, înregistrată la Botoşani!

astăzi, 10:38
487

În mai multe orașe, în special cele din Moldova, frigul a fost unul pătrunzător. Astfel, în mai multe municipii temperaturile au scăzut la aproximativ -20 de grade Celsius.  Populaţia mu...

Persoane fără adăpost, culese de pe străzi

astăzi, 10:05
76

Echipajele medicale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Nicolae Iorga" al Județului Botoșani au efectuat, in noaptea de marti spre miercuri, misiuni de identificare si acord...