Șmecheria lui Dragnea: taxa radio-TV nu dispare, ci devine "tarif aferent fiecărui cetățean"

Șmecheria lui Dragnea: taxa radio-TV nu dispare, ci devine "tarif aferent fiecărui cetățean"
Proiectul de lege care prevede eliminarea a peste 100 de taxe – inclusiv a taxei radio-TV și a taxei de timbru pentru autovehicule – a fost adoptat în unanimitate de parlamentarii prezenți la ședința de marți, 25 octombrie, a Camerei Deputaților. Aceste taxe ar urma să fie eliminate de la 1 ianuarie 2017.

Proiectul – depus de președintele PSD, Liviu Dragnea – a parcurs procedura legislativă într-un timp record. În doar două săptămâni de când a ajuns în Parlament, a trecut de analiza comisiilor de specialitate și de votul ambelor Camere, arata pressone.ro.

Deși fusese scoasă din lege, prevederea privind eliminarea taxei radio-TV a fost reintrodusă chiar în ziua votului final, în urma unei adevărate pledoarii susținute de Liviu Dragnea la tribuna Camerei Deputaților. Chiar dacă taxa radio-TV va dispărea, Guvernul va aloca în continuare celor două instituții de presă o sumă similară din bani publici, fără ca aceasta să fie percepută ca taxă și fără ca sursele de finanțare să fi fost indicate. Mențiunea a fost făcută chiar de președintele PSD, Liviu Dragnea, care a vorbit despre un posibil tarif.

Cu nici 24 de ore înainte de ședința plenului, Comisia pentru buget din Camera Deputaților hotărâse să scoată din proiect prevederea privind eliminarea taxei. Drept urmare, parlamentarii care au luat cuvântul de la tribuna Camerei Deputaților nu au făcut altceva decât să își exprime, după caz, regretele că ideea privind eliminarea celorlalte taxe nu le-a aparținut sau să își arate chiar admirația față de președintele PSD.

În discursul său de aproximativ 10 minute, Dragnea a păstrat pentru final cireașa de pe tort: propunerea ca taxa radio-TV să fie eliminată, pentru că "se plătește cu japca, iar românii nu se uită la TVR". 

Soluția sa? Banii alocați TVR ar urma să provină direct din bugetul de stat, eliminându-se astfel legătura cu cetățeanul.

"Noi propunem altă soluție, pentru că discutăm tot de bani publici. Pe de o parte, se ia taxa radio-TV din buzunarul stâng al românului, iar pe de altă parte, de la bugetul de stat, se ia din buzunarul drept.

Noi propunem ca finanțarea să fie una predictibilă – atunci nu mai au teamă de control politic și, față de tarifele care sunt stabilite, începând cu anul viitor, prin Legea bugetului de stat, să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetățean pentru radio, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de lei în numele fiecărui cetățean – în total, 680 de milioane de lei."

Această propunere – de transformare a taxei radio-TV într-un tarif perceput individual – nu apare deocamdată în proiect, scrie pressone.ro. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu puternic în comuna Cristinești - 100 de tone de furaje cuprinse de flăcări! FOTO

astăzi, 00:38
289

Misiune extrem de dificilă a pompierilor, solicitați să intervină în noaptea de marți spre miercuri pentru a lichida un incendiu izbucnit într-un sat din județul Botoșani.D...

VIDEO - Isabela Pamparău a impresionat la X Factor, cu piesa "Feeling Good". Delia: "Doamne! Ești MI-NU-NA-TĂ!"

Marţi, 23 Octombrie 2018
72

Isabela Pamparău a urcat pe scena "X Factor", după ce a câștigat marele trofeu în sezonul 4 al emisiunii ”Next Star”. Ea a cântat piesa "Feeling Good&qu...

ALERTĂ METEO: Cod Galben de vânt puternic începând de marți noapte!

Marţi, 23 Octombrie 2018
643

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică de tip COD GALBEN pentru intervalul 23 octombrie, ora 22.00 - 24 octombrie, ora 22.00, când se vor semnala...