Situaţie INCREDIBILĂ la Spitalul Municipal Dorohoi: Nu a avut cine să intubeze o pacientă aflată în comă! FOTO, VIDEO
BOTOSANI

Situaţie INCREDIBILĂ la Spitalul Municipal Dorohoi: Nu a avut cine să intubeze o pacientă aflată în comă! FOTO, VIDEO
Situație de-a dreptul scandaloasă la Spitalul Municipal Dorohoi, acolo unde cadrele medicale au fost nevoite să cheme ambulanţa cu medic de la Botoşani pentru a intuba o pacientă aflată în comă profundă.

Totul s-a petrecut sâmbătă dimineața, atunci când o femeie  in vârstă de 60 de ani, din Dorohoi, a ajuns la Spitalul Municipal după ce a suferit un accident vascular cerebral. Aceasta era în comă profundă şi  trebuia intubată pentru a fi ajutată de aparate pentru a respira, însă nimeni din spital nu putea face acest lucru sau nu avea dreptul să o facă. 



Conform legii, doar medicii de terapie intensivă sau cei urgentişti pot intuba un pacient. Spitalul Dorohoi are trei astfel de medici, insa niciunul nu a fost disponibil pentru a ajuta pacienta. În cele din urmă a fost chemată o ambulanță  tip ARTI, cu medic, de la Botosani, deși asta a presupus o perioada mai indelungata de timp până cand femeia sa ajungă pe mana specialistilor de la Spitalul Judetean Mavromati. In cele din urma, pacienta a fost intubată in ambulanță.

"Am preluat o pacientă în comă de gradul III-IV. Am intubat-o în ambulanţă şi a fost transportată la Botoşani în parametri stabili. Teoretic, în astfel de cazuri, pacientul se preia intubat de către unitatea sanitară, dar nu a fost o problemă, am intubat-o în ambulanţă", a precizat doctorul Mihai Murariu, directorul medical al SJA Botoşani. 



Conducerea Spitalul Municipal din Dorohoi susține ca s-a ajuns in această situatie din cauza lipsei de personal, dar si a fondurilor. Din cei trei medici, unul este in concediu prenatal, iar un al doilea se afla in concediu de odihna. Un al treilea medic era plecat la un congres la Moinesti, astfel că nu a avut cine să o intubeze pe pacientă. 

"Noi nu ne permitem să plătim gardă la domiciliu. În acest caz avem doi medici, unul este în concediu, iar al doilea, nefiind obligată să stea în localitate, era plecat la Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti. Deci nu a fost acasa si nu a vrut sa vina. S-a discutat cu medicul la telefon si s-a decis sa cheme ambulanta cu medic. Pe 5 august revine si medicul care a fost in concendiu maternal", a precizat medicul Emilian Vamvu (foto sus), managerul general al Spitalului Municipal Dorohoi. 

Intrebat ce sanse ar fi avut un pacient care ajungea in stop cardio-respirator la Dorohoi in weekend-ul care a trecut, medicul ridică din umeri.

"În cazul pacienţilor gravi, dacă e să aştepţi până nu ştiu când, nu mai ai ce intuba. Intubezi oriunde se poate face. Dar desigur, o face un specialist, nu oricine. Cine să intubeze pacientul, dacă nu era cineva să se priceapă? Dacă ajungea sâmbătă un pacient aflat în stop cardio-respirator nu ştiu ce şanse ar fi avut, e clar ce şanse ar fi avut. Unitatea de Urgenţe funcţionează cam cu intermitenţe. Asta e toată nenorocirea, nu numai la noi, în toată ţara: nu avem medici", a mai spus managerul Spitalului Dorohoi, Emilian Vamvu. 
 





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
14

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
57

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
20

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...