Sindicatele sunt de acord cu zile de concediu fără plată, în schimbul tăierii salariilor cu 25%

Sindicatele sunt de acord cu zile de concediu fără plată, în schimbul tăierii salariilor cu 25%
Sindicatele sunt de acord cu tăierea de sporuri, stimulente, bonusuri, inclusiv să accepte zile de concediu fară plată, astfel ca fondul de salarii să scadă cu 25% de la 1 iunie, se arată într-un document comun al celor cinci confederaţii sindicale ce va fi prezentat luni în Consiliul Economic Social (CES).

"S-a acceptat ideea ca reducerea să fie făcută pe fond de salarii prin utilizarea unui mix de măsuri care să producă însă efecte imediat - adică la 1 iulie 2010. Măsurile presupun reduceri de salarii, tăiere de sporuri, stimulente, bonusuri etc., inclusiv zile de concediu fără plată. Pe perioada aceasta se are în vedere revizuirea numărului persoanelor angajate în sectorul bugetar", prevede materialul pe care au căzut de acord reprezentanţii confederaţiilor sindicale.

Sindicatele negociază în aceste zile cu reprezentanţii Guvernului posibilitatea scăderii fondului de salarii din sectorul bugetar pe fiecare ordonator de credite cu 25%, şi nu a tuturor salariilor, aşa cum a propus Guvernul, susţinând că în acest fel este posibilă o diminuare mai redusă a veniturlor bugetarilor prin disponibilizări şi tăierea unor sporuri sau stimulente.

Sindicatele cer însă, în schimb, creşterea salariului minim pe economie începând cu 1 iulie, pentru combaterea evaziunii pe piaţa forţei de muncă.

Vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurcă, a declarat pentru NewsIn că reprezentanţii confederaţiilor sindicale nu-şi vor da luni acordul pe proiectul de scrisoare de intenţie convenit de Guvern şi patronate, după ce vineri Comisiile de muncă şi de finanţe din Consiliul Economic şi Social nu şi-au putut da avizul pe memorandum, din lipsă de cvorum. (Realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
128

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
93

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
86

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...