Sindicatele cer ca angajatii sa fie informati cu privire la rezultatele verificarilor facute de ITM!

Sindicatele cer ca angajatii sa fie informati cu privire la rezultatele verificarilor facute de ITM!

VASILE CHIRU

Comisia de Dialog Social, intrunita astazi la Institutia Prefectului Botosani, a adus in atentie deficientele constatate in urma verificarilor realizate de Inspectoratul Teritorial de Munca Botosani la agentii economici, verificari ce au drept finalitate sanctionarea patronilor, fara sa se ia masuri de remediere a neregulilor depistate.

Situatia ar fi alta daca, spun reprezentantii sindicalistilor, ITM ar instiinta sindicatele cu privire la cele constatate in urma controlului.

"Noi tot avem plangeri in ultima perioada legate de controalele derulate in ultimii 2-3 ani. De regula, cand se dispun masuri, acestea se aduc la cunostinta sindicatelor. Noi suntem pusi in situatia ca nici nu stim daca a fost controlul, sau daca stim ca a fost nu stim ce masuri trebuie dispuse. Daca am sti, v-am semnala: ati dispus trei masuri, dintre care nu s-a realizat niciuna sau s-au realizat numai doua", a mentionat Stefan Tarca, reprezentantul CNSRL Fratia.

Tarca a mai reclamat si acele situatii in care sindicatul semnaleaza interventii la ITM, fara ca apoi sa mai aiba cunostinta despre rezultatele verificarilor. Cererea sindicalistilor nu pare sa devina o prioritate pentru ITM.

"Nu este o prevedere legislativa care sa spuna ca aceste actiuni de control desfasurate la agenti economici trebuie aduse la cunostinta sindicatului", a declarat reprezentantul ITM Botosani.

"Dar nici nu este specificat in legislatie interdictia de a instiinta sindicatul", a replicat imediat Stefan Tarca.

O solutie ar fi, conform celor precizate de Cristian Roman, prefectul de Botosani, o mai buna implicare a membrilor Consiliului de Administratie, care ar putea tine legatura cu sindicatele.

"Aceste societati comerciale au de regula consilii de administratie. Din consiliul de administratie face parte un reprezentant al sindicatului si nu ramane decat ca, printr-o dispozitie a conducatorului institutiei, sa se solicite, cand se fac procesele verbale, sa se aduca la cunostinta consiliului de administratie", a declarat prefectul Cristian Roman.

"Legislatia prevede ca, in conditiile in care agentul economic nu respecta masurile respective, primeste o amenda contraventionala. Ne regasim in situatia in care multi agenti economici, din cauza situatiei economice, prefera sa plateasca amenda respectiva decat sa puna in aplicare masurile puse de catre noi, si aici fac referire la drepturi salariale restante, care nu sunt achitate, la conditiile de munca, la obligatiile pe care le au catre bugetul statului. Totul se poate rezolva prin schimbarea cadrului legislativ in aceste situatii", a declarat reprezentantul ITM.

Vasile Chiru spune, insa, ca este necesara o completare legata de legislatia muncii.

"Pana mai ieri noi ceream, prin modificarea acestei legi, sa fie sanctiunea mai aspra, pentru ca patronul se multumeste cu o sanctiune, 2, 3, chiar si 4, pentru ca nu are ce face. El mai degraba plateste amenda decat sa faca ceva palpabil, care sa fie pentru imbunatatirea conditiilor de munca sau protejarea salariatiilor, lucru ce l-ar costa mai mult decat o amenda", a precizat reprezentantul Pro Democratia, Vasile Chiru, completand ca, daca la a treia sanctiune nu se rezolva problema, se poate recurge si la inchiderea societatii.

Pentru ca intarirea actului de control se poate face numai prin schimbarea actului legislativ actual, prefectul Cristian Roman a sugerat initierea unei propuneri de modificare a legislatiei, propunere ce va ajunge in atentia parlamentarilor de Botosani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
8

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
52

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
332

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...