Sindicaliştii din învăţământ se gândesc la boicotarea examenelor

Sindicaliştii din învăţământ se gândesc la boicotarea examenelor
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va organiza, începând din martie, mai multe acţiuni de protest faţă de măsurile bugetare luate de Guvern, iar calendarul acestora, care ar putea include şi greva generală, urmează să fie stabilit săptămâna viitoare.

"Săptămâna viitoare vom stabili o întâlnire la nivelul Colegiul Naţional al Liderilor FSLI pentru a stabili calendarul acţiunilor de protest pe care le vom începe în martie. Încă nu am stabilit cum vom protesta, însă vom lua în discuţie mitinguri, pichete, greve de avertisment, până la boicotarea examenelor naţionale şi declanşarea grevei generale pe termen nelimitat, în funcţie de disponibilitatea guvernului de a analiza şi rezolva problemele noastre", a precizat secretarul general FSLI,  Liviu Pop, pentru NewsIn.

Motivele pentru care sindicaliştii vor să recurgă la proteste sunt, în principal, reducerile bugetare din ultima vreme.

"Aplicarea Ordonanţei 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ se face haotic şi pompieristic, existând situaţii în care unele inspectorate şcolare fac abuzuri care vor afecta atât elevii cât şi salariaţii din învăţământ. Fondurile destinate cheltuielilor de personal pentru anul 2010 stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar sunt insuficiente, deoarece formula de calcul pe baza căreia s-au stabilit aceste costuri nu ţine cont de realităţile din ţara noastră. Veniturile salariale în luna ianuarie 2010 pentru majoritatea angajaţilor din învăţământ au scăzut, aceasta fiind consecinţa prevederilor Legii unice a salarizării şi a Ordonanţei 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora.

Creşterea vârstei de pensionare propusă de Guvernul României în Legea pensiilor este o măsură aberantă şi profund inumană, având în vedere speranţa de viaţă în România. De asemenea, FSLI a constatat că reprezentanţii din conducerea Ministerului Educaţiei manifestă o totală lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte elaborarea unui nou proiect privind Legea Educaţiei Naţionale şi Statutul personalului didactic", spun reprezentanţii FSLI.
 

 

 

Realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
1

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
106

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
357

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...