Şi uite-aşa sucevenii ne iau peste picior: Statistica e una, veceul din fundul curţii alta!

Şi uite-aşa sucevenii ne iau peste picior: Statistica e una, veceul din fundul curţii alta!
"Vecinii noştri sunt şi păcăliţi şi trimişi în fundul curţii la o adică, dar în statistici stau excelent. Ce să zic? Felicitări!", scrie în Monitorul de Suceava Alina Mihăiescu, referitor la faptul că unitatea şcolară din Todireni, judeţul Botoşani, unde un copil a căzut într-o fosă, era autorizată sanitar.

Facem precizarea că, potrivit reprezentanților DSP Botoşani, unitatea de învățământ din Todireni funcționa în baza unei autorizații sanitare care a fost emisă pe baza unei declarații pe proprie răspundere a directorului. Între timp, autorizația a fost anulată, fiind aplicată și o amendă.

Alina Mihăescu spune, însă, că astfel de practici nu se întâlnesc în judeţul vecin, fapt care face ca, statistic, Botoşanii să stea bine în hârtii la numărul de şcoli autorizate. Redăm articolul din Monitorul de Suceava: 

''Moartea unui om e o tragedie, moartea a milioane de oameni e doar statistică''. Aşa îi răspundea Stalin lui Churchill în 1945 la Ialta, când redesenau, din condei, harta lumii. De atunci, statistica a căpătat o dimensiune controversată, iar ca instrument şi-a dovedit, cu vârf şi îndesat, utilitatea machiavelică. Cât de uşor este să transformi statistica în argument! Cât de uşor e să manipulezi, să influenţezi oameni şi mase, cu foile pe masă! De altfel, statistica este o ştiinţă respectabilă, inventată de economişti tocmai pentru progres. Ceea ce ne vulnerabilizează. Clasamentele şi tabelele cu care operează statistica iau de multe ori forma indicatorilor de calitate fără de care cei aflaţi în funcţii de conducere nu-şi pot păstra scaunul. Ori hârtiile, ca mai toate lucrurile pe lumea asta, sunt făcute de oameni. Isteţi cum sunt, adesea, oamenii ajunşi în diverse poziţii de conducere întocmesc documente în aşa fel încât rezultatul să fie favorabil sau măcar comparativ cu alţii să stea mai bine. Nefericitul incident dintr-o comună botoşăneană în care un copil de grădiniţă a căzut în hazna a scos la iveală ceva uluitor. Nu faptul că respectiva unitate de învăţământ are veceul în fundul curţii. Asta nu mai miră pe nimeni. Ci faptul că respectiva unitate cu veceu în fundul curţii şi fără apă curentă era autorizată sanitar de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani. Culmea, nu s-a încălcat nicio lege, pentru că procedura este prevăzută ca excepţie. DSP poate autoriza sanitar astfel de instituţii punându-le în vedere ca în termen de 30 de zile să revizuiască neconcordanţele, în cazul de faţă să construiască un grup sanitar civilizat. Discutabil inclusiv acest termen, atâta vreme cât e cam greu spre imposibil de realizat aşa ceva. Ideea care transpare însă e că metoda se practică la scară largă, fără ca cineva să fie interesat cu adevărat de civilizarea condiţiilor. Autorizăm prin metoda excepţională cât încape şi uite-aşa judeţul Botoşani stă bine în statistici în ceea ce priveşte numărul şcolilor autorizate sanitar. La polul opus, judeţul Suceava, în care Direcţia de Sănătate Publică nu face uz de prevederea cu pricina şi nu dă astfel nicio autorizaţie, e campion la numărul şcolilor neautorizate. Comparaţia nu schimbă situaţia noastră cu nimic, dar măcar putem răsufla uşuraţi că ştim adevărul. Vecinii noştri însă sunt şi păcăliţi şi trimişi în fundul curţii la o adică, dar în statistici stau excelent. Ce să zic? Felicitări!
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
24

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
428

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...

Botoșănean judecat după ce și-a bătut cu cruzime soția!

astăzi, 09:33
53

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui P.D., în vârstă de 67 de ani, din orașul Flămânzi, jude...