Și polițiștii locali vor putea constata și sancționa unele contravenții rutiere

Și polițiștii locali vor putea constata și sancționa unele contravenții rutiere
Codul rutier va putea fi modificat astfel încât să li se ofere dreptul expres și polițiștilor locali cu atribuții speciale de a constata contravențiile rutiere și de a aplica amenzi, potrivit unui proiect de act ce va putea fi votat curând de senatori. Totuși, față de forma inițial propusă, unde erau prevăzute competențe mai largi pentru poliția locală, senatorii care au analizat documentul au redus multe dintre acestea.
 
În Legea poliției locale nr. 155/2010, circulația pe drumurile publice este unul dintre principalele domenii unde poliția locală are atribuții. Numai că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier) nu a preluat prevederile din primul act și nu prevede că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației ar putea să constate contravențiile rutiere și să aplice sancțiuni.
 
De aceea, la Senat, a fost înregistrat, în mai anul acesta, un proiect de act care vizează modificarea Codului rutier în acest sens. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice va putea se să aplice abia după ce este votată în Parlament, aprobată prin decret de către șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
 
Totuși, față de forma inițial pusă în dezbatere, comisia de specialitate din Senat, prima Cameră care va dezbate și vota proiectul, a modificat substanțial documentul. Se propusese, spre exemplu, ca polițistul local cu atribuții în domeniul circulației să figureze, în Codul rutier, alături de polițistul rutier, în mai multe prevederi legale. Totuși, comisia a eliminat cele mai multe dintre propunerile inițiatorilor în acest sens.
 
"În vederea asigurării fluenței circulației pe drumurile publice și siguranței traficului rutier, participanții la trafic sunt obligați să respecte semnalele polițiștilor locali specializați în domeniul circulației pe drumurile publice, aflați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu", scrie în propunerea legislativă.
 
Apoi, în Codul rutier se va preciza expres că șoferii vor fi obligați să-i arate actele și polițistului local cu atribuții rutiere. Actualmente, polițistul local nu figurează în Codul rutier la această obligație a șoferilor, ceea ce i-a făcut pe unii șoferi să conteste dreptul celor de la locală în astfel de situații. Citeste integral pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...