Sfaturi utile: Pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Cum protejăm rozele de îngheț

Sfaturi utile: Pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Cum protejăm rozele de îngheț

   agrointel.ro

Trandafirii au nevoie de îngrijiri speciale, dacă vreți ca plantele să reziste înghețului specific anotimpului rece. Iată ce acțiuni trebuie să faceți pentru a vă proteja trandafirii, în funcție de specie, ne învaţă Agrointel.ro.

1. Tunderea tufelor

După căderea frunzelor specialiștii recomandă o tăiere de ușurare-curățare a tufei. Tăiați toate ramurile la o lungime de aproximativ 50-60 cm. Astfel, evitați ruperea crengilor, altoiului și dislocarea tulpinii din cauza viscolului sau a zăpezii. Tăiați și ramurile moarte, cele bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate și ramurile care cresc spre interiorul tufei. Prin tăierea de curățare veți aerisi tufa și veți înlesni accesul la baza tufelor pentru lucrarea de mușuroire.

2. Mușuroirea

Mușuroirea este o operațiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile foarte geroase. În cazul în care iarna este foarte geroasă și lipsește zăpada, atunci mușuroiul va proteja altoiul împotriva înghețului.

La sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, când se înregistrează temperaturi negative atât ziua cât și noaptea, în funcție de zona în care va aflați, acoperiți altoiul trandafirului cu un mușuroi de pământ pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii. Folosiți un pământ bine mărunțit. Evitați bulgării de pământ. Aceștia formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă.

Pentru această operațiune este indicat să faceți un mușuroi de cel puțin 20-25 cm dacă trandafirii se află într-o zonă cu temperaturi moderate sau de cel puțin 30 cm dacă se află în zone mai reci. Pentru mușuroaie folosiți pământ adus din altă parte a grădinii. Nu folosiți pământul din jurul plantei deoarece acesta protejează rădăcinile de ger.

Dacă zona este cu pericol de îngheț puternic, acoperiți mușuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumeguș. În nici un caz nu este recomandat să acoperiți rozele cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea și trandafirii vor mucegăi. De asemenea, din cauza efectului de seră, zilele însorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor în vegetație, care apoi vor degera. Atenție, nu faceți mușuroaiele prea devreme atunci când afară este încă cald, deoarece există riscul să se formeze sub mușuroi lăstari care vor îngheța peste iarnă.

3. Protejarea speciilor urcătoare

Trandafirii urcători se mușuroiesc la fel ca tufele de trandafiri. Pentru o protejare cât mai bună a crengilor trandafirilor urcători, acestea ar trebui culcate la pământ. Această metodă este recomandată pentru zonele foarte geroase. O metodă mai simplă este să acoperiți crengile cu o pânză de tip AGRIL care să-i protejeze de vântul uscat și ger. Tunderea și curățarea trandafirilor urcători se face doar primăvara, după ce trece pericolul de îngheț.

4. Protejarea speciilor tip pomișor

Când vin înghețurile, acordați o atenție deosebită trandafirilor pomișori li plângători, care sunt altoiți pe trunchi înalt. Altoiul lor este expus, iar riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, înveliți coroana cu un sac pe care îl umpleți cu paie. Sacul trebuie să fie din pânză tip AGRIL. Nu folosiți saci din plastic. Plasticul nu permite aerisirea și astfel coroana trandafirilor va mucegăi. Nu sunt recomandați nici sacii din iută deoarece rețin multă apă și devin foarte grei pentru coroană.

Această metoda de protecție devine însă ineficientă dacă temperatura scade sub –20°C. O metodă mai bună pentru zonele unde temperaturile scad sub –20°C este să faceți, în jurul pomișorului, pe toată înălțimea sa, un cilindru din plasă pe care să-l umpleți cu frunze sau paie. Păstrați această protecție atâta timp cât există riscul de îngheț. Pentru acest caz tratați frunzele și paiele cu produse împotriva șoarecilor.

5. Eliminați frunzele și uscăturile

Înainte de venirea iernii este foarte important să eliminați toate frunzele și uscăturile din jurul trandafirilor și din întreaga grădină pentru a împiedica răspândirea bolilor și a dăunătorilor care pot afecta tufa de trandafir. Frunzele și ramurile uscate sunt un loc forte bun pentru adăpostirea insectelor și supraviețuirea ciupercilor pe timpul iernii.

6. Aplicați tratamente cu zeamă bordeleză

Pentru o rezistență sporită pe timpul iernii, tratați trandafirii cu zeamă bordeleză (piatră vânătă – n.r) sau alte fungicide pe bază de cupru. Zeama bordeleză previne bolile ca pătarea roșie, monilioza, bășicarea frunzelor, rapăn, mana, alternarioza, arsura frunzelor, sfâșierea frunzelor. Cuprul conținut de zeamă bordeleză contribuie la buna maturizare (lemnificare) a crengilor trandafirilor. O bună maturizare ajută planta să treacă cu bine de înghețul de peste iarnă. De asemenea, cuprul împiedică infectarea rănilor plantei și ajută la cicatrizarea lor. Zeama bordeleză este acceptată și în agricultura biologică și se aplică pe frunze toamna, atunci când acestea sunt încă verzi.

7. Fertilizarea

Toamna, sub nici o formă nu le mai administrați îngrășăminte trandafirilor. Regula de bază este să nu mai fertilizați rozele cu opt săptămâni înainte de venirea primului îngheț.

8. Irigarea

Dacă nu plouă, chiar dacă este frig afară, în zilele mai călduroase, când pământul nu este înghețat, udați bine solul la rădăcina trandafirului. Udați astfel încât solul să fie umed/reavăn la o adâncime de 30 – 40 cm.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
21

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
144

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
64

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...