Sfaturi de la fermieri: 7 secrete pentru îngrijirea crăciunițelor

Sfaturi de la fermieri: 7 secrete pentru îngrijirea crăciunițelor
Crăciunițele sau Poinsettia, cum mai sunt cunoscute plantele care în preajma Crăciunului în colorează frunzele din partea superioară în roșu, au devenit unele dintre cele mai cunoscute și des întâlnite plante decorative din România.

Aceste flori, originale, se pare de pe continentul african, sunt plante perene și au fost adaptate în prima jumătate a secolului XX la cultivarea în ghivece. Datorită combinației de roșu și verde, dar și faptului că frunzele acestora se înroșesc în perioada în care durata zilei este mai scurtă, s-a ajuns să fie asociate cu sărbătoarea Crăciunului.

După 1989 și în țara noastră au apărut astfel de plante, primele aduse din import, pentru ca mai apoi cultivatorii din țară să înceapă să le crească în sere și numărul florilor de pe piață să crească foarte mult.

Un astfel de caz este cel al familiei Mara din Ciorogârla, județul Ilfov. Cei doi soți, Mihai și Adina Mara au început să cultive plante în sere și inevitabil au ajuns și la celebrele flori de Crăciun pentru care cererea este foarte mare. Avem în jur de 3.500 de ghivece în fiecare an și se vând foarte bine. Dacă ar fi mai multe, am avea cerere pentru ele. În această perioadă, începând cu săptămâna dinainte de Sfântul Nicolae și până în preajma Crăciunului se caută foarte mult Crăciunițele, explică Adina Mara.

Pentru doamnele care vor primi cadou anul acesta o crăciuniță și doresc să o păstreze cât mai mult cu frunze roșii și frumoase, Agrointeligența a aflat câteva secrete de care trebuie să se țină cont.

1. Plantele nu trebuie ținute lângă calorifer, pe pervazul geamului.
2. Florile au nevoie de un loc luminos, cu lumină pe tot parcursul zilei, dar să nu fie căldură excesivă.
3. Udarea trebuie să fie moderată. Crăciunița nu este o plantă care să vrea foarte multă apă. În funcție de temperatura din casă va cere singură apă. Atunci când se usucă pământul din ghiveci, se completează cu puțină apă.
4. În farfurioarele ghivecelor de Poinsettia nu trebuie niciodată să rămână apă pentru că vor putrezi rădăcinile.
5. Crăciunițele care au fost îngrijite corespunzător stau roșii până în luna aprilie, atunci când planta intră într-o perioadă de repaus.
6. Primăvara, frunzele se usucă, iar ghiveciul cu tulpina rămasă se depozitează pe perioada verii într-un loc umbros.
7. Pentru ca frunzele să se înroșească în perioada sărbătorilor de iarnă planta trebuie forțată. Acest lucru se realizează prin ținerea ei la 16 ore de întuneric neîntrerupt timp de o lună și jumătate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Şofer cercetat penal după ce a luat un pieton pe capotă. Victima a ajuns la spital

astăzi, 12:26
74

S-a întâmplat joi, atunci când bărbatul de 52 de ani se deplasa, în calitate de conducător auto, pe strada Octav Onicescu din municipiul Botoşani. Ajuns la intersecţie cu s...

Poliţist în stare gravă după un accident rutier- FOTO

astăzi, 12:11
479

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, circula la volanul unui autovehicul de teren când, la un moment dat, pe raza localităţii Victoria, comuna Stăuceni, a pierdut controlul asupra ...

Bătrân bătut de două fete şi doi băieţi pentru o mână de bani! Cei patru sunt cercetaţi pentru tâlhărie

astăzi, 11:51
193

Joi, poliţiştii Secţiei Rurale nr. 3 Hlipiceni au identificat patru minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, dintre care două fete şi doi băieţi, toţi din comuna Călăraşi...