SFANTUL ILIE - Sarbatoare la Botosani! - Galerie Foto

SFANTUL ILIE - Sarbatoare la Botosani! - Galerie Foto

 Pr.Lucian Leonte  

Biserica Sf. Ilie din Botoşani in straie de sărbătoare! Zeci de credinciosi din Botosani, dar si din satele din imprejurimi, s-au inchinat astazi cu piosenie si au asistat la slujba tinuta in cinstea Sfantului Ilie.

"Am venit sa ne rugam si sa il cinstim si noi, in felul nostru, pe Proorocul Ilie", a spus o botosaneanca aflata astazi in curtea Bisericii Sf. Ilie.

"Ne rugam pentru sanatate, ca altceva nu mai asteptam", a soptit incep o batrana, asezata in genunchi. Credinciosii au fost omeniti la sfarsitul slujbei, de hramul bisericii, cu sarmalute.

În 1778, pe locul unde se află astăzi sfântul lăcaş exista o biserică din lemn. Acest lucru reiese din Catastihul dat de Mitropolitul Calimah, în anul 1778, breslei blănarilor din târgul Botoşani.

Biserica este pastorita de pr. Lucian Leonte, protoiereu de Botoşani.

Ctitorii acestei biserici sunt blănari din oraşul Botoşani. Ei dărâmă biserica din lemn şi, în anul 1809, zidesc mai întâi clopotniţa. După terminarea clopotniţei, breasla blănarilor face un contract cu pietrarii Constantin Sin Iordache, Ilie Ciobanu şi cu epitropii Bisericii Sf. Ilie, ca să zidească din nou acest sfânt lăcaş.

În 1998 începe pictura interioară în tehnica frescă, executată de echipa pictorului arhitect Gheorghe Bratiloveanu din Suceava, lucrare întreruptă în anul 2000 din lipsă de fonduri. În 2001 începe reparaţia exterioară şi schimbarea acoperişului cu altul, din tablă de cupru.

În Protopopiatul Botoşani va mai fi astăzi sărbătoare la Biserica Sf. Ilie din localitatea Cristeşti, iar în Protopopiatul Dorohoi - în parohia Dealu-Mare.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
1

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
143

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...

(P) Renovare de nota 10: cele mai populare dileme şi cum să le faci faţă

astăzi, 14:47
34

Renovările interioare nu sunt deloc uşoare, mai ales atunci când te loveşti de probleme pe care nu ştii cum să le soluţionezi. Fie că reamenajezi o casă, fie că urmează să te muţi &i...