Sfântul botoşănean, cinstit de Patriarhul Ierusalimului!

Sfântul botoşănean, cinstit de Patriarhul Ierusalimului!
"În cuvântul său, Patriarhul Ierusaliului a evidențiat câteva aspecte din viața Sfântului Ioan Iacob, spunând că s-a născut în România, la Botoșani...". Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, născut în Crăiniceni, Botoşani, a fost prăznuit miercuri, 10 august (28 iulie în calendarul Bisericii Ierusalimului), la Mănăstirea "Sfântul Gheorghe Hozevitul" din Pustiul Iudeii. Slujba Privegherii și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu doi arhierei ortodocși și mai mulți slujitori, informează Ziarul Lumina.

Pentru prima dată de la canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț de către Patriarhia Ierusalimului (31 ianuarie 2016), acest sfânt a fost sărbătorit miercuri, 10 august (28 iulie în calendarul Bisericii Ierusalimului), la Mănăstirea "Sfântul Gheorghe Hozevitul", unde se află și sfintele sale moaște. Slujba Privegherii, care a început marți la ora 21:00, și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, care a dorit să-l cinstească în mod special pe sfântul român. La această sărbătoare a slujit și părintele protosinghel Ioan Meiu din partea Reprezentanței Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

"Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, care s-a întors de curând dintr-o vizită de la Sfântul Munte Athos, a avut marea dorință de a sluji în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, 28 iulie, conform calendarului acestei Biserici, ziua în care au fost descoperite moaștele sale. Preafericitul Părinte Teofil a fost însoțit de IPS Părinte Isihie, Mitropolit de Capitoliada, și IPS Părinte Mitropolit Ioachim, din cadrul Patriarhiei Ierusalimului. La slujbă au participat români din Țara Sfântă, precum și părinții și maicile de la Așezămintele Românești de la Ierusalim și Ierihon care au dorit să îl cinstească pe Sfântul Ioan Iacob la această Priveghere, care a durat de la ora 9 seara până la 5 dimineața. Deși căldura era foarte mare în biserica din Pustiul Hozevei, pomenirea sfântului român a fost foarte frumoasă și liniștită, și prezența Patriarhului Ierusalimului a adus o mare bucurie și cinste", ne-a spus părintele protosinghel Ioan Meiu. Patriarhul Ierusalimului a rostit și un cuvânt de învățătură despre viața și sfințenia Sfântului Ioan Iacob, care este prețuit de obștea mănăstirii din Hozeva.

"În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a evidențiat câteva aspecte din viața Sfântului Ioan Iacob, spunând că s-a născut în România, la Botoșani, că a fost călugărit la Mănăstirea Neamț, că a primit hirotonia în diacon și preot aici, la Ierusalim, că s-a nevoit la Mănăstirea Sfântului Sava, că a fost stareț la Schitul Românesc de la Iordan și că s-a nevoit în Peșterea Sfintei Ana din Pustia Hozevei, unde a și trecut la Domnul. A evidențiat și calitățile Sfântului Ioan și cel mai mult viețuirea lui în pustie. Toată organizarea acestei prăznuiri duhovnicești a fost făcută de arhimandritul Constantin, starețul Mănăstirii «Sfântul Gheorghe Hozevitul», care are foarte mare evlavie pentru Sfântul Ioan, iar coliva sărbătorii a fost făcută de maicile române din Țara Sfântă", ne-a mai spus părintele protosinghel Ioan ­Meiu.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ioan Iacob de la Neamț este prăznuit pe 5 august, ziua trecerii sale la Domnul. În Biserica Ierusalimului, deoarece această zi este ajunul Schimbării la Față, când se fac procesiuni pe Muntele Tabor, a fost aleasă data de 28 iulie (10 august în calendarul nostru) pentru prăznuirea Sfântului Ioan Iacob, dată în care s-au descoperit sfintele sale moaște.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
54

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
56

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
55

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...