Sfântul botoşănean, cinstit de Patriarhul Ierusalimului!

Sfântul botoşănean, cinstit de Patriarhul Ierusalimului!
"În cuvântul său, Patriarhul Ierusaliului a evidențiat câteva aspecte din viața Sfântului Ioan Iacob, spunând că s-a născut în România, la Botoșani...". Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, născut în Crăiniceni, Botoşani, a fost prăznuit miercuri, 10 august (28 iulie în calendarul Bisericii Ierusalimului), la Mănăstirea "Sfântul Gheorghe Hozevitul" din Pustiul Iudeii. Slujba Privegherii și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu doi arhierei ortodocși și mai mulți slujitori, informează Ziarul Lumina.

Pentru prima dată de la canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț de către Patriarhia Ierusalimului (31 ianuarie 2016), acest sfânt a fost sărbătorit miercuri, 10 august (28 iulie în calendarul Bisericii Ierusalimului), la Mănăstirea "Sfântul Gheorghe Hozevitul", unde se află și sfintele sale moaște. Slujba Privegherii, care a început marți la ora 21:00, și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, care a dorit să-l cinstească în mod special pe sfântul român. La această sărbătoare a slujit și părintele protosinghel Ioan Meiu din partea Reprezentanței Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

"Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, care s-a întors de curând dintr-o vizită de la Sfântul Munte Athos, a avut marea dorință de a sluji în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, 28 iulie, conform calendarului acestei Biserici, ziua în care au fost descoperite moaștele sale. Preafericitul Părinte Teofil a fost însoțit de IPS Părinte Isihie, Mitropolit de Capitoliada, și IPS Părinte Mitropolit Ioachim, din cadrul Patriarhiei Ierusalimului. La slujbă au participat români din Țara Sfântă, precum și părinții și maicile de la Așezămintele Românești de la Ierusalim și Ierihon care au dorit să îl cinstească pe Sfântul Ioan Iacob la această Priveghere, care a durat de la ora 9 seara până la 5 dimineața. Deși căldura era foarte mare în biserica din Pustiul Hozevei, pomenirea sfântului român a fost foarte frumoasă și liniștită, și prezența Patriarhului Ierusalimului a adus o mare bucurie și cinste", ne-a spus părintele protosinghel Ioan Meiu. Patriarhul Ierusalimului a rostit și un cuvânt de învățătură despre viața și sfințenia Sfântului Ioan Iacob, care este prețuit de obștea mănăstirii din Hozeva.

"În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a evidențiat câteva aspecte din viața Sfântului Ioan Iacob, spunând că s-a născut în România, la Botoșani, că a fost călugărit la Mănăstirea Neamț, că a primit hirotonia în diacon și preot aici, la Ierusalim, că s-a nevoit la Mănăstirea Sfântului Sava, că a fost stareț la Schitul Românesc de la Iordan și că s-a nevoit în Peșterea Sfintei Ana din Pustia Hozevei, unde a și trecut la Domnul. A evidențiat și calitățile Sfântului Ioan și cel mai mult viețuirea lui în pustie. Toată organizarea acestei prăznuiri duhovnicești a fost făcută de arhimandritul Constantin, starețul Mănăstirii «Sfântul Gheorghe Hozevitul», care are foarte mare evlavie pentru Sfântul Ioan, iar coliva sărbătorii a fost făcută de maicile române din Țara Sfântă", ne-a mai spus părintele protosinghel Ioan ­Meiu.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ioan Iacob de la Neamț este prăznuit pe 5 august, ziua trecerii sale la Domnul. În Biserica Ierusalimului, deoarece această zi este ajunul Schimbării la Față, când se fac procesiuni pe Muntele Tabor, a fost aleasă data de 28 iulie (10 august în calendarul nostru) pentru prăznuirea Sfântului Ioan Iacob, dată în care s-au descoperit sfintele sale moaște.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de accident după ce şi-a luat soţia la palme în maşină!

astăzi, 09:11
919

Ceea ce se anunţa un accident rutier s-a dovedit a fi cu totul altceva.Aflată la volanul unui autoturism Dacia Sandero, o femeie de 49 de ani, din Botoşani, a fost lovită de soţul ei, î...

Suspect de contrabandă cu ţigări, trimis la judecată!

astăzi, 08:40
243

Aproape de mijlocul lunii iulie, Vlad G., de 22 de ani, devenea ţinta poliţiştilor de frontieră care aflaseră că tânărul se ocupă cu contrabanda cu ţigări. Ca atare, au organizat o ac...

Apel la 112 taxat scump! Atentatorul de la mall-ul botoşănean a fost condamnat de judecători

astăzi, 07:44
2005

În primele zile ale lunii ianuarie, un apel la 112 alarma un oraş întreg: în mall ar fi o bombă. Autorul, un tânăr de 35 de ani, supărat pe partenera de viaţă că î...