Serviciul de Probatiune, 10 ani in slujba comunitatii botosanene!

Serviciul de Probatiune, 10 ani in slujba comunitatii botosanene!
Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Botoşani a organizat luni, 28 noiembrie 2011, in sala de marmura a Teatrului "Mihai Eminescu", evenimentul aniversar "10 ani de probaţiune", cu marcarea etapelor de dezvoltare a activităţii de probaţiune, de-a lungul anilor, evoluţia acesteia în timp, precum şi direcţiile de dezvoltare a activităţii viitoare.

La eveniment au participat reprezentanţi din sfera societăţii civile şi a instituţiilor comunitare partenere: reprezentanţi ai sistemului judiciar, ai instituţiilor publice locale şi organizaţiilor non-guvernamentale de profil de la nivelul judeţului Botoşani, precum si personalităţi ale comunităţii locale: Adrian Toporăscu - preşedintele Tribunalului Botoşani, Silvana Tudorache – subprefect de Botosani, Mihai Tabuleac – presedintele Consiliului Judetean Botosani, Titiana Ungureanu - prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, şi Viorel Paraschiv - director adjunct al Penitenciarului Botoşani.

In 10 ani de activitate, Serviciul de Probatiune Botosani a traversat mai multe etape de dezvoltare, fiind recunoscut ca un serviciu specializat in reintegrarea sociala a persoanelor care au savarsit infractiuni condamnate la pedepse neprivative de libertate contribuind astfel la prevenirea reiterarii comportamentului infractional al acestora si implicit la cresterea sigurantei comunitare.


 
"Dorim sa aducem multumiri si aprecieri considerabile pentru efortul sustinut si sporit al Tribunalului Botosani, care ne-a sprijinit logistic si financiar inclusiv in cele mai critice momente ale existentei noastre. De asemenea, multumim judecatorilor si procurorilor pentru colaborarea optima si deschiderea pe care au manifestat-o pentru conceptul si institutia probatiunii si pentru viziunea lor in spiritul comunitar. Dorim sa multumim tuturor institutiilor si organizatiilor cu care am conlucrat si contribuit in atingerea obiectivelor noastre si mizam in continuare pe sprijinul si sustinerea lor pe tot parcursul actiunilor noastre ulterioare", a precizat Lucia Cimpan, sef Serviciu Probatiune.

Presedintele Tribunalului Botosani, Adrian Toporascu a apreciat activitatea Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Botosani, institutie care functioneaza cu doar 9 oameni, un colectiv subdimensionat in raport cu necesitatile impuse de societatea actuala.

"Felicitam acest colectiv care isi aduce contributia eficienta si benefica in aplicarea legii si sa ajunga sa sarbatoreasca si 100 de ani de la infiintare", a spus Adrian Toporascu.

Felicitari si aprecieri au venit si din partea reprezentantului Guvernului in teritoriu, subprefectul Silvana Tudorache: "Va asigur ca munca dumneavoastra este importanta si ca isi aduce aportul substantial la echilibrul si progresul comunitatii".

Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani, care la randul sau a subliniat faptul ca serviciul activeaza cu un numar foarte mic de angajati, a spus ca acest aspect ar putea sa fie suplinit prin colaborarea cu specialistii de la DGASPC Botosani, precum si cu psihologi din sistemul de asistenta sociala. 

"Dupa Revolutie, actul de justitie a inceput sa foloseasca instrumente noi si complexe, pe langa probatiune existand si institutia medierii, un domeniu care nu a fost utilizat inainte, dar care astazi este de un real sprijin. Importanta probatiunii consta in faptul ca este acea latura ce lucreaza cu constiinta individului. Nu este foarte mediatizata, dar prezinta foarte mare interes. Doar in 10 ani nu putem sa ajungem la un punct la care sa raportam foarte multe rezultate. Este adevarat, cuantumul resurselor umane este subdimensionat, dar ar putea fi completat prin colaborari. Exista o institutie a Consiliului Judetean – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care are oameni cu expertiza, calificare similara cu ce este nevoie la Serviciul de Probatiune. Pentru ca este un eveniment aniversar, va felicit pentru activitate si va doresc succes", a precizat Mihai Tabuleac.

Discursul Titianei Ungureanu, prim-procuror adjunct in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, a fost unul mai mult decat incurajator pentru colectivul Serviciului de Probatiune, prin asigurarea ca Tribunalul Botosani va face demersuri pentru suplimentarea numarului de angajati.

"Conform procedurii, Serviciul de Probatiune are si obligatii si responsabilitati, stabilite prin lege. Aveti o schema subdimensionata, prea putini oameni pentru aceste activitati privind copiii implicati in fapte penale. Cand am avut nevoie ne-ati sprijinit prompt si profesionist, ne-ati ajutat sa luam deciziile cele mai bune, atat din punct de vedere legal cat si uman. Va multumim ca ati existat si ne-ati usurat munca in acesti ani. Vom face demersuri, vom arata ca e nevoie de mai multe persoane la Serviciul de Probatiune. Impreuna vom trece peste greutati", a spus prim-procuror adjunct Titiana Ungureanu.

Directorul adjunct al Penitenciarului Botosani, Viorel Paraschiv, a facut la randul sau aprecieri vizavi de activitatea Serviciului de Probatiune, aflat la moment aniversar: "Lucram cu aceeasi materie prima – infractorii. Dupa ultimele statistici, numarul infractorilor a crescut, asa ca vom ramane prieteni in continuare. In numele Penitenciarului Botosani, sincere multumiri pentru ajutor si va dorim succes". 

Evenimentul a continuat cu un istoric al Serviciului de Probatiune in Romania – repere temporale – in prezentarea consilierului de probatiune Cristian Negrii, dupa care a urmat interventia consilierului de probatiune Ana Atitienei, "Probatiunea din perspectiva legislatiei penale".

"Inchidem o decada si pornim intr-o alta in care ne asumam rolul de profesionisti in lucrul cu infractorii, de profesionisti in infaptuirea actului de justitie, fiind necesar sa ne concentram pentru a ne sigura ca publicul larg, comunitatea intelege specificul pe care il punem in slujba sa", conchide Lucia Cimpan, se Serviciu Probatiune Botosani. 




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
210

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
171

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
119

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...