Semne ale cancerului de prostată, ignorate de bărbați

Semne ale cancerului de prostată, ignorate de bărbați
Orice bărbat de 40 de ani care a avut în familie rude apropiate, suferinde de cancer de prostată, trebuie să meargă neapărat la un control urologic. Potrivit medicilor, cancerul de prostată depistat la timp se poate vindeca. Dacă maladia depășește glanda, tratamentul nu mai poate fi decât unul paleativ, iar după câțiva ani apar metastazele!

Potrivit unei estimări făcută de Liga Română de Cancer, în România sunt diagnosticate, anual, 177 de cazuri noi de cancer de prostată. Această maladie este cea mai răspândită formă de cancer în rândul bărbaţilor, cu simptome "ascunse" ce se pot confunda cu alte afecţiuni benigne ale prostatei, cum este adenomul, arata Doctorul Zilei.

Cancerul de prostată este o maladie malignă a glandei prostatice (un organ de mărimea unei nuci, situat sub vezica urinară, la bărbați). Glanda înconjoară uretra, prin care trece urina din vezica urinară. Cauzele care conduc la apariția cancerului de prostată sunt încă necunoscute, dar au fost identificați unii factori de risc, precum istoricul afecțiunii în familia pacientului. Cancerul de prostată apare rar sub vârsta de 40 de ani şi este cu precădere o boală a bărbatului, după 65 de ani.

Care sunt primele semne ale bolii

Potrivit specialistului în urologie, dr. Valentin Ambert în faza precoce a bolii, simptomele nu sunt foarte agresive, de aceea, testarea anuală este obligatorie pentru bărbaţii care au împlinit vârsta de 50 de ani. "Prostata crește în volum, urinarea devine mai grea, mai ales noaptea. Simptomele mai agresive se resimt abia după apariția metastazelor, adică atunci când deja este târziu. De aceea, este foarte indicat ca bărbaţii să se verifice periodic. Am observat că în mediul urban, bărbaţii vin mai des la controale, însă, în mediul rural există o mare problemă. Bărbații de acolo sunt foarte puțin informați și vin foarte rar la medic", mai spune doctorul Valentin Ambert.

La ce simptome să fie atenți bărbații:
-Micțiune frecventa
-Probleme la urinare
-Dificultatea de a urina sau o cantitate de urină foarte mică
-Durere sau senzație de arsură în timpul urinării
-Sânge în urină
-Sânge în spermă
-Probleme de ejaculare
-Durere la nivelul șoldurilor, coapselor și a părții inferioare a spatelui
-Dureri pelvine
-Dureri ale oaselor
-Disfuncție erectilă

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
45

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
79

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
140

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...