Semnatura electronica va fi obligatorie de la jumatatea anului! Cum faci rost de ea si cat te costa?

Semnatura electronica va fi obligatorie de la jumatatea anului! Cum faci rost de ea si cat te costa?
De la inceputul anului, toate contributiile sociale si impozitele pe care contribuabilii le datoreaza statului se platesc printr-o declaratie unica, act ce se poate transmite online. Pentru ca declaratia sa fie valabila, este necesara semnatura electronica, un certificat electronic, in fapt, al carui pret de achizitie este de aproximativ 50 de euro.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spunea recent ca declaratia unica poate fi depusa atat online, cat si in varianta pe suport de hartie, dar numai pana la 1 iulie 2011, data dupa care declaratiile se vor depune doar online.

Pentru trimiterea actelor online este nevoie de asa numita semnatura electronica, un document care sa certifice autenticitatea persoanei. Este echivalentul semnaturii olografe in varianta electronica.
 
Aceste certificate sunt eliberate doar de firmele autorizate, pe site-ul Agentiei de Adminitrare Fiscala (ANAF) figurand trei societati agreate: CertSign, DigiSign si Trans Sped.
 

Ce este semnatura electronica?

O semnatura electronica este un pachet de date de identificare a utilizatorului si este folosita la transmiterea online a documentelor.
 
Pachetul pe care orice contribuabil trebuie sa-l cumpere de la societate furnizoare contine un certificat calificat, un dispozitiv securizat pentru crearea semnaturii si o aplicatie software pentru semnarea electronica a oricarui tip de fisier.
 
Pe langa depunerea de declaratii la ANAF, semnatura electronica mai poate fi folosita si pentru a participa la licitatii prin SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) sau pentru a accesa servicii online oferite de institutiile statului.
 

Cat costa si cat este valabila semnatura electronica?

Pretul de achizitie al documentului variaza intre 40 si 50 de euro, acesta fiind valabil un an.
Dupa un an, semnatura se reinnoieste, contra unei sume de aproximativ 30 de euro.
 
Actele necesare achizitionarii semnaturii electronice:


-cerere de emitere a certificatului digital (pe care o primesti pe e-mail dupa ce completezi in prealabil un formular online pe site-ul uneia dintre cele patru companii certificate)
-copie dupa actul de identitate, marcata "conform cu originalul"
-copie dupa certificatul de inregistrare al societatii comerciale pentru care se emite factura, marcata "conform cu originalul"
-contractul primit pe mail, tiparit in dublu exemplar si semnat.
 
Potrivit Ministerului Finantelor, obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se vor declara utilizand Declaratia unica- formularul 112, incepand cu obligatiile determinate in baza veniturilor aferente lunii ianuarie 2011.
 
Declaratia se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale. Primul termen de depunere este data de 25 februarie 2011, pentru veniturile aferente lunii ianuarie 2011.


incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Meteo: Ne așteaptă un weekend de toamnă, cu frig și ploi

astăzi, 07:41
27

Weekendul nu va mai fi la fel de frumos precum ultimele zile și trebuie să ne așteptăm la averse. Vineri se anunță maxime de 22 de grade în Moldova, Dobrogea, Banat, Munteni...

365 locuri de muncă anunţate până la această dată la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

astăzi, 07:23
376

Agentia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botosani va organiza Bursa locurilor de munca pentru absolvenți din acest an, in data de 19 octombrie 2018, incepand cu ora 10.00 în următo...

Raed Arafat spune ca ar putea urma exercitii pentru urgente chimice sau radionucleare

Joi, 18 Octombrie 2018
202

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat,spune ca exercitiul Seism 2018 a fost un succes, iar in viitor ar putea avea loc si exercitii pentru urgente chimice sau radionucleare....