Semnatura electronica va fi obligatorie de la jumatatea anului! Cum faci rost de ea si cat te costa?

Semnatura electronica va fi obligatorie de la jumatatea anului! Cum faci rost de ea si cat te costa?
De la inceputul anului, toate contributiile sociale si impozitele pe care contribuabilii le datoreaza statului se platesc printr-o declaratie unica, act ce se poate transmite online. Pentru ca declaratia sa fie valabila, este necesara semnatura electronica, un certificat electronic, in fapt, al carui pret de achizitie este de aproximativ 50 de euro.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spunea recent ca declaratia unica poate fi depusa atat online, cat si in varianta pe suport de hartie, dar numai pana la 1 iulie 2011, data dupa care declaratiile se vor depune doar online.

Pentru trimiterea actelor online este nevoie de asa numita semnatura electronica, un document care sa certifice autenticitatea persoanei. Este echivalentul semnaturii olografe in varianta electronica.
 
Aceste certificate sunt eliberate doar de firmele autorizate, pe site-ul Agentiei de Adminitrare Fiscala (ANAF) figurand trei societati agreate: CertSign, DigiSign si Trans Sped.
 

Ce este semnatura electronica?

O semnatura electronica este un pachet de date de identificare a utilizatorului si este folosita la transmiterea online a documentelor.
 
Pachetul pe care orice contribuabil trebuie sa-l cumpere de la societate furnizoare contine un certificat calificat, un dispozitiv securizat pentru crearea semnaturii si o aplicatie software pentru semnarea electronica a oricarui tip de fisier.
 
Pe langa depunerea de declaratii la ANAF, semnatura electronica mai poate fi folosita si pentru a participa la licitatii prin SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) sau pentru a accesa servicii online oferite de institutiile statului.
 

Cat costa si cat este valabila semnatura electronica?

Pretul de achizitie al documentului variaza intre 40 si 50 de euro, acesta fiind valabil un an.
Dupa un an, semnatura se reinnoieste, contra unei sume de aproximativ 30 de euro.
 
Actele necesare achizitionarii semnaturii electronice:


-cerere de emitere a certificatului digital (pe care o primesti pe e-mail dupa ce completezi in prealabil un formular online pe site-ul uneia dintre cele patru companii certificate)
-copie dupa actul de identitate, marcata "conform cu originalul"
-copie dupa certificatul de inregistrare al societatii comerciale pentru care se emite factura, marcata "conform cu originalul"
-contractul primit pe mail, tiparit in dublu exemplar si semnat.
 
Potrivit Ministerului Finantelor, obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se vor declara utilizand Declaratia unica- formularul 112, incepand cu obligatiile determinate in baza veniturilor aferente lunii ianuarie 2011.
 
Declaratia se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale. Primul termen de depunere este data de 25 februarie 2011, pentru veniturile aferente lunii ianuarie 2011.


incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul de lege care prevede ca gărzile medicilor să fie recunoscute ca vechime în muncă, avizat favorabil în Comisia de Sănătate din Senat

Miercuri, 20 Februarie 2019
89

Proiectul de lege care prevede ca gărzile efectuate de medici să fie recunoscute ca vechime în muncă a fost avizat favorabil, miercuri, în Comisia de Sănătate din Senat. Proiectul de ...

Bucurați-vă de ziua de mâine. De vineri se face frig și vin ploile

Miercuri, 20 Februarie 2019
281

Vremea calda si frumoasa de care am avut parte in aceste zile ne paraseste curand. Doar joi ne vom mai bucura de soare si temperaturi ridicate, pentru ca de vineri se face frig si ploua in toata tara....

Patru primării din Botoşani cer împuşcarea câinilor vagabonzi, din cauza pestei porcine. Protestul asociațiilor: "Ce treabă au câinii cu pesta porcină?!"

Miercuri, 20 Februarie 2019
1116

După apariţia a două noi focare de pestă porcină africană la doi mistreţi, alţi patru primari din Botoşani au decis să urmeze exemplul celui din comuna Pomârla şi au cerut vână...