Seful STS: Televiziunile ar trebui sa transmita instantaneu mesajele de urgenta. Cetatenii pot da statul in judecata!

Seful STS: Televiziunile ar trebui sa transmita instantaneu mesajele de urgenta. Cetatenii pot da statul in judecata!
In Romania, mesajele de urgenta transmise de autoritati nu reprezinta o obligatie pentru posturile de radio sau de televiziune, asa cum se intampla in tarile civilizate, fiind inca "subiect de negociere", sustine Marcel Opris, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Declaratia a fost facuta, luni, in contextul in care institutiile statului si televiziunile au fost criticate pentru lipsa de reactie dupa cutremurul inregistrat in noaptea de vineri spre sambata.

"Articolul 40 din Conventia ITU (Uniunea Internationala a Comunicatiilor - n.red.) prevede ca prioritate absoluta a tuturor telecomunicatiilor securitatea vietilor omenesti pe uscat, pe mare, in aer si in spatiul extra-atmosferic. De asemenea, un articol foarte interesant al Conventiei face referire la mesajele de urgenta.

Statiile de radiocomunicatii sunt obligate sa accepte cu prioritate absoluta apelurile si mesajele de primejdie, sa raspunda la aceste mesaje. Retineti ca televiziunea este un serviciu de radiocomunicatie, in acest moment, dar noi ne-am indepartat foarte mult de la acest concept.

Ceea ce in alte tari reprezinta o normalitate ca un mesaj de urgenta sa fie instantaneu primit intr-o retea de radiodifuziune sau de televiziune, la noi inca este un subiect de negociere", a explicat Marcel Opris, prezent la conferinta internationale intitulata "Noua paradigma a comunicatiilor radio", organizata de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Oficialul STS a precizat, totodata, ca orice cetatean poate da in judecata statul, ca urmare a lipsei de comunicare si informare fata de un eveniment de urgenta produs la un moment dat si care i-ar pune viata in pericol.

"Orice cetatean al Romaniei ar putea sa dea in judecata o autoritate a statului care nu pune in aplicare acest lucru, avand in vedere ca Romania este parte a Conventiei.

Pretentia cetatenilor Romaniei este ca statul, care consuma banii lor, sa-i ajute, sa fie alaturi de ei atunci cand este nevoie, si in perioade de pace, si in situatie de criza. Exista standarde care sunt deja consacrate, exista practici comune, cum se comunica intre toti.

In Romania, unele dintre aceste lucruri au fost eludate. Un serviciu de SMS intr-o retea de comunicatii publice de ce nu ar avea prioritate daca este destinat sa salveze o viata? Sigur, este dificil de implementat, dar nu imposibil", a mai precizat Marcel Opris.

Sambata, seful demisionar al Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a scris, pe pagina proprie de Facebook, ca institutiile statului au note maxime la simpozioane, dar cetatenii nu trebuie sa se bazeze pe ele cand va lovi un mare cutremur, mentionand ca nici televiziunile nu au oferit informatii despre seism menite sa linisteasca oamenii.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a afirmat ca increderea in institutiile statului trebuie pastrata si ca lupta impotriva consecintelor dezastrelor este una ce se face in echipa.

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 grade pe scara Richter a avut loc sambata dimineata, la ora 02:11, in Romania, in zona Vrancea, conform Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A murit cea mai titrată jucătoare de scrabble a României! (Foto)

astăzi, 13:46
86

A fost cea mai titrată jucătoare de scrabble a României, campioană națională în limbile română și franceză, Maestră a Sportului.Claudia Mihai a fost un model de dăruire...

Statul Major al Armatei: Cum va apăra Armata Română județele Moldovei în caz de atac rusesc?

astăzi, 12:26
241

Jurnaliștii de la Ziarul de Iași i-au întrebat direct pe reprezentanții Statului Major al Armatei Române, iar aceștia au dat un răspuns evaziv legat de planurile operaționale.Sta...

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
126

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...